• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

САЩ създадоха новия най-бърз суперкомпютър в света

САЩ създадоха новия най-бърз суперкомпютър в света

/КРОСС/ Състезанието за най-бързите и мощни суперкомпютри от години се води най-вече между САЩ и Китай. От известно време Китай държи лидерството, като най-мощният суперкомпютър на САЩ беше едва пети в класацията. Сега това се променя с новия американски суперкомпютър Summit, който се изстреля на първата позиция, съобщава БиБиСи.

Summit може да извършва 200 000 трилиона изчисления в секунда, което означава 200 петафлопа. Това е над двойно повече спрямо досегашния лидер - китайския суперкомпютър Sunway TaihuLight. Той достига "едва" 93 петафлопа.

Summit се намира в Националната лаборатория "Оук Ридж" в щата Тенеси. Той е разработен от IBM и Nvidia и ще се използва за изчисления на данни от телескопи, анализи на научни проучвания, включително лечение на рак, биология и астрофизика.
Суперкомпютърът има 4608 сървъра и над 10 петабайта системна памет. Той работи официално от 8-ми юни т.г., но реално се използва още по време на самото му изграждане. През това време е анализирал данни от генетично проучване. "Буквално машината едновременно работеше и беше сглобявана. Представете си да управлявате състезателна кола и през това време да ѝ се сменят гумите", коментира директорът на лабораторията Томас Закрия.

Суперкомпютърът е първият от няколко години, който измества китайските машини от челото. Последната класация на топ 500 суперкомпютъра в света беше публикувана миналата година. Тогава Китай разполагаше с 202 машини в класацията, а САЩ - със 143.

Summit има не само значение за технологиите и науката. Американските власти го използват и като символ. "Много е важно да покажем на света, че Америка е обратно в играта и то по сериозен начин... Това е състезание и е важно, кой ще е първи", коментира американският секретар по енергетика Рик Пери. Той допълва, че Summit може да обработи за един час данни, които нормален домашен компютър би изчислявал 30 години.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.