• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Сън под 8 часа води до състаряване и напълняване

Сън под 8 часа води до състаряване и напълняване

/КРОСС/ В деня, в който се чества Световния ден на съня „Лечители.бг „публикуваме важно изследване на Чикагския университет. То показва, че хората, които не си доспиват получават дисбаланс между два важни хормона, които променят цялото ни тяло и биохимия.

Оказва се, че лишените от сън имат дефицит на грелин хормон, който се синтезира от клетките на стомаха и отговаря за чувството за глада. Другият хормон, които при недоспиване намалява е лептин - отговарящ за засищането.
Изследването на д-р Иван Котър показва, че при хора, които не си доспиват усвояването на глюкоза е сходно при това при старите хора.
На няколко контролни групи са дадени сладки неща като кексове, шоколад, сладолед и др. При изследванията на редица хормони у тях екипът стига до извода, че хроничното недоспиване може да предизвика непоправими изменения по тялото, напълняване и състаряване. Ученият изтъква, че трябва да се стремим към спане по 8 часа на нощ, като да не се пропускат хранения, като закуската. Ако спазвате тези простички правила организмът ще се запази по-млад по-дълго време, казва ученият.
Fsleeping_researchjpgИначе денят на съня се отбелязва от 2002 година, по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Правила
За изграждането на здравната култура на съня специалитите препоръчват да се спазват десет правила за по-добър сън:
1. Фиксирайте точно време за заспиване и събуждане
2. През деня не спете повече от 30-45 минути
3. Избягвайте приема на алкохол 4 часа преди сън
4. Избягвайте кофеина 6 часа преди сън - кафе, чай, сода, шоколад
5. Без тежки, люти или сладки храни 4 часа преди сън
6. Спортувайте редовно
7. Подсигурете си комфортно спално бельо
8. Поддържайте стаята с добра вентилация и най-подходящата стайна температура
9. Блокирайте разсейващи шумове и дразнеща светлина
10. Пазете леглото за сън (и секс). Не го превръщайте в „офис" и място за работа

Хипертония
Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести. Проблемите със съня са глобална епидемия, която засяга до 45% от населението на света. Доказано е, че недоспиването, освен че създава здравословни проблеми, води до влошаване на вниманието и до намалена способност за бърза и точна реакция и за вземане на решения, от които зависи нашият и чуждият живот.
Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете - минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът - спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките - спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим - спят цяла зима.
Едно от сериозните заболявания от групата на т.нар. нарушения на дишането по време на сън е Синдромът на обструктивна сънна апнея. Среща се при 4% от мъжете и 2% от жените в средна възраст. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. Средната възраст, в която се проявява е 45-50 години. Значително по-често е при хора с наднормено тегло. Редица други фактори допринасят за развитието на болестта - фамилна обремененост, хормонални промени, анатомични аномалии в орофациалната област, както и не на последно място - поведенческите рискови фактори, като тютюнопушене и особено употребата на алкохол и хипнотици.
Синдромът на сънната апнея е опасен, тъй като може да доведе до развитие на трайна артериална и белодробна хипертензия, нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност. Той увеличава риска от инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение и внезапна сърдечна смърт по време насън.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.