• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Расте броят на жертвите заради проливните дъждове в Япония

Расте броят на жертвите заради проливните дъждове в Япония

/КРОСС/ Най-малко 47 души са в неизвестност, а пет са в критично състояние заради проливните дъждове, взели вече 27 жертви в западната и централната част на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на японската телевизия Ен Ейч Кей.

Повече от 1,6 милиона души са евакуирани от домовете си. Японската агенция по метеорология издаде предупреждение за опасно време за четири префектури в западната част на главния японски остров Хоншу, където има риск от свлачища, повишаване на нивата на реките и силни ветрове.

Причината са "исторически" силните валежи, както отбелязват японските медии. В Мотояма, градче на остров Шикоку на около 600 километра от Токио, от петък до събота сутринта са паднали 583 милиметра дъжд.

Сред загиналите е мъж, паднал от мост в река, възрастен човек, отнесен в канал, докато почиствал отломки. Около 48 000 полицаи, пожарникари и войници се отзовават на сигналите с молба за помощ.

Пороите се отразиха и на производствения ритъм. Някои автомобилопроизводители, сред които Мицубиши и Мазда, спряха за известно време работа в някои свои заводи, защото валежите и наводненията прекъснаха веригите за доставки и изложиха на риск безопасността на работниците, съобщи агенция Киодо.

Междувременно силно земетресение бе усетено днес в страната.

Според данни на националното метеорологично управление на страната магнитудът на земетресението е 6,0, а епицентърът е в префектура Тиба, съседна на Токио, на дълбочина 50 километра, предаде агенция Киодо.

Данни за пострадали или разрушения засега няма, обявена бе опасност от цунами, но няколко минути по-късно предупреждението бе отменено.

Към канцеларията на японския премиер Шиндзо Абе се създава извънреден правителствен щаб след земетресението.

Щабът ще събира и анализира информациите за възможни последствия от стихията и ще координира работата на съответните ведомства, свързани с дейностите по ликвидирането им, съобщи ТАСС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.