• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

България не трябва да дава безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС

България не трябва да дава безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС

/КРОСС/ Остатъците от сръбския шовинизъм са все още живи. Само така бих могъл да определя твърденията, залегнали в подготвяната декларация за защита на сърбите в регион, включително в България, която предстои да се приеме тази есен, както твърди Милорад Додик.

Сръбският шовинизъм има много дълбоки корени. Той е подклаждан от средата на ХIХ век. Дори крал Александър Първи казва на българите в Скопие в края на 1918 г.: „Трябва да станете прави /истински - бел.ред./ сърби, защото и Бог е сърбин. Тук е Южна Сърбия".

Истината е, че сърбите наистина си повярваха на тази пропаганда. В продължение на десетилетия те живееха със самовнушението, че са вечните победители на Балканите. Сърбите гледаха от високо на нас, българите.

При Милошевич, който нямаше достатъчно време да управлява, имаше и план за шопска нация. Сърбите дори смятат и шопите за техни. Виждал съм карта от 1915 г., т.е. преди намесата на България в Първата световна война /1915-1918 г./ срещу Сърбия, като отглас от крушението по времето на Втората балканска война /1913 г./, на която сърбите населяват териториите чак до река Янтра. Тя е изпратена на българския цар Фердинанд от пълномощния министър в Белград Стефан Чапрашиков.

Плановете на сърбите са наистина гигантски. Те бяха тръгнали през 30-те години на миналия век да правят интегрална Югославия от Адриатическо море до нос Емине. Сръбските шовинисти наистина имат невероятни планове. Но трябва да се разделят с тях и със своя шовинизъм.

В Западните покрайнини сърбите днес са принудени да правят политика спрямо нас заради желанието си да влязат в Европейския съюз. България не трябва безусловно да дава подкрепа на Белград за ЕС. Не трябва.

Първо трябва да видим какво е положението в Западните покрайнини, каква е ситуацията с нашите училища там и другите проблеми. Имаме и български старини. Не можем да им даваме историята си. Сърбите са в положението на бивши завоеватели. Те преживяха своята национална катастрофа. Сега там има едно младо поколение след Милошевич, но все още се насажда, че те са първи на Балканите.

Има една теза, която също е от края на ХIХ век, според която сърбите са славяни, а българите - татари. Тази теза те дадоха на македонистите, но тя е сръбска. При такова отношение ние не можем да ги подкрепяме безусловно.

Трябва да се осъзнаят. Вярно е, че сърбите загубиха Косово, но защо трябваше да заграбват Македония? Сръбската патриаршия е в Косово, а не в Македония. Сърбите трябва да престанат да ни изкарват „черната овца" на Балканите.

Благодарение на тази съседска пропаганда този етикет беше лепнат на нас през Първата и Втората световни войни, а след това и по време на комунистическия период.

Дойде време и сърбите станаха „черната овца" на Балканите. Не го казвам със злорадство, това се случи по времето на Милошевич, тогава показаха какви са.

Министър-председателят Бойко Борисов има известно пристрастие към Белград, може би, заради Лепа Брена, но, ще повторя, не може безусловно да се подкрепя Сърбия за влизането й в ЕС.

Източник: Акад. Георги Марков пред БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Само една грешка:

Лепа Брена е от Босна, не Сърбия.

17.08.2017 09:52:44

Анонимен

Абсолютно прав е.

16.08.2017 22:12:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.