• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Радев и Вучич се разбраха - България и Сърбия задълбочават сътрудничеството и забравят случилото се преди 130 години

Радев и Вучич се разбраха - България и Сърбия задълбочават сътрудничеството и забравят случилото се преди 130 години

/КРОСС/ Президентът на България Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич обсъдиха интеграцията на Западните Балкани и напредъка на Белград в преговорите за присъединяване към Европейския съюз по време на официалната визита на държавния глава на западната ни съседка в София.

Според Радев визитата на Вучич е във важен момент, след като Сърбия получи времева рамка за присъединяване към ЕС. Радев смята, че 2025 година не е непостижима и е напълно реалистична цел. По всички въпроси за малцинството ни в Сърбия ще се работи, което е условие за присъединяване. Радев каза още, че ще посети Сърбия.

„Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Р Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни. Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Обсъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш-София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази свързаност е да има по-интензивен обмен и в тази връзка са важни граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови,така и усъвършенстването на съществуващите, за да има по-голяма пропускливост", заяви Румен Радев на пресконференцията след срещата.

По думите му регионите от двете страни са едни от най-бедните.

„Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия", каза още Румен Радев.

„Основните теми на нашите разговори бяха задълбочаването на нашето добросъседство и нашето двустранно сътрудничество. Обсъдихме с президента Вучич, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел за европейското бъдеще на Сърбия. Това изисква пълна мобилизация за провеждане на решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. Обсъдихме колко е важно за постигането на успех в нашите добросъседски отношения развитието на нашата свързаност - транспортна, енергийна, дигитална", заяви Радев.

По думите му в това отношение има определени проекти, по които се работи.

„Говорихме за електрификацията на железницата от Ниш до българската граница. Когато говорим за свързаност обаче, важна част от нея е възможността за хората от двете страни на границата да имат един много по-интензивен обмен. Българското малцинство беше обект на нашите дискусии. Благодаря на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема с медии на български език", допълни той.

Според него най-важното е, че по всички тези въпроси, касаещи националното малцинство, имат твърдата решимост да работят по единствено правилния път - заедно в сътрудничество между двете държави и двете правителства.

„Този прогрес, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС. Посещението ми в Р Сърбия ще бъде наситено с много интересни дискусии и най-вече с конкретни действия. Имаме още много какво да правим и в областта на бизнеса. Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за региона и заедно с България, Румъния и Сърбия можем да бъдем част от единното европейско небе", обясни той и подчерта, че трябва да имат всеобхватен подход, когато говорят за разширяване на двустранното сътрудничество във всички измерения.

„Г-н президент, разбрах всяка една дума от това, което казахте на български, което показва не колко съм талантлив и колко добре знам чужди езици, а колко са близки нашите народи и колко сме свързани едни с други. Разговаряхме открито и искрено за всички важни въпроси, интересуващи двата народа. Подкрепям това окончателно да оставим в миналото онова, което преди 130 години се е случило и да гледаме към бъдещето, защото сме братски народи", обяви от своя страна Александър Вучич.

„Днес разговаряхме открито и искрено за всички важни въпроси, интересуващи двата народа. Смятаме, че има много неща, които са значими за двете държави. Преди всичко икономическото сътрудничество. Помолихме България пътят до София да се довърши. Знаем, че България работи много в други части на страната. Намерението ни е да модернизираме жп линията до Ниш. Интерконекторът започва да се строи, плюс газопровода. Очакваме най-вече откъм България да идва огромното количество газ. За нас е важно да имаме български инвестиции в Сърбия. Благодарим на президента Радев, че повтори това гласът на Сърбия да бъде чут, защото ако някой счита, че решението на Балканския полуостров е да изгуби всичко Сърбия и да остане унижена, смятаме, че тогава не може да се намери решение", заяви Вучич.

Той подчерта, че 2017 г. Сърбия е решила проблема с 12-те учебника на български език.

„По-лоялни и близки приятели от Сърбия трудно бихте намерили", добави той. Днес в Сърбия има 1031 ученици, които учат български език. Надяваме се, че ще се увеличи тази бройка. Населението се изселва от тези райони, но и от страна на България знаем, че хората заминават за Европа, където изкарват повече. Това е проблем и за двете държави и въобще за региона. Напълно сме готови да говорим за всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства по-добре и как да му помогнем", заяви Вучич и уточни, че по отношение на финансирането на медиите на български език, са готови да вложат повече пари и да финансират такива медии на езиците на националните малцинства, включително български език.

„Това е едно проектно финансиране, но дори и чрез такова може и повече пари да се отделят. Р Сърбия в общините Босилеград и Димитровград отделяха много повече отколкото държавата чрез проектното финансиране. Това ще бъде променено и няма да има голям проблем това да бъде направено. Уверен съм, че президентът Радев и нашите български приятели ще останат доволни от реакцията на сръбската държава, от нашето отношение, което е искрено и приятелско. Убеден съм, че на 8 април президентът Радев ще има възможност да бъде доста по-удовлетворен от това, което ще види в Сърбия", каза още той.

От своя страна президентът Радев добави, че в поканата на президента Вучич за официалното му посещение в Сърбия, влиза и това двамата да посетят заедно районите на българско малцинство и на място да видят вече практическите стъпки за подобряване на живота на хората от тези региони.

Очаквано отношенията между Сърбия и Косово също бяха централна тема на разговора между двамата президенти.

„България високо оценява диалога между Белград и Прищина. Този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми. Разбира се, България има важна позиция, когато Сърбия представи своите аргументи в своите преговори, нека те да бъдат внимателно анализирани от всички страни, които имат отношение към тези преговори. Да бъдат анализирани така, че да не се отчита тяхното влияние само за момент на сръбските аргументи, а в стратегическа перспектива - всички решения, които бъдат вземани как ще се отразят в бъдещето след 20-30-50 години", коментира Румен Радев.

От своя страна Вучич благодари за думите на Радев.

„За нас това е най-голямата и трудна пречка по пътя към ЕС. Това не е тайна за гражданите на Сърбия. Диалогът ще бъде продължен, ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не за да получим всичко, а и едната, и другата страна да изгубят по нещо, но да бъдем все пак удовлетворени, за да стигнем до общо решение, ако това е възможно. Ако не е, краят на света няма да настъпи, освен че за в бъдеще доста ще изгубим и ние, и албанците. Затова вярвам в компромиса и се надявам да бъде постигнат", заяви Вучич и уточни, че ще каже същото и на председателя на Европейската комисия.

„Надявам се, че ще ни разбере. Ще отправим молба от време навреме не само да чуват, но и да слушат това, което Сърбия казва. Това не трябва да са предварително взети решения, а да чуят Сърбия, защото единствено по този начин може да се намери решение и компромис за двете страни", каза още Александър Вучич.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На обещания сърбите са винаги "щедри", но на дело вършат съвсем друго.Затова народът го е казал: Дума дупка не прави ! Тези обещания, особено по отношение на нашето малцинство от Западните покрайнини следва да бъдат описани в двустранен Договор за добросъседство, на база на който България може да следи за тяхното изпълнение !

23.02.2018 18:20:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.