• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Виктория Нюланд: Вашингтон не иска от Сърбия да избира между САЩ и Русия

Виктория Нюланд: Вашингтон не иска от Сърбия да избира между САЩ и Русия

/КРОСС/ САЩ разбират, че Сърбия има силни връзки с Русия и не иска да я кара да избира тази или друга страна, заяви в Белград помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич, предаде ТАСС.

„Ние разбираме, че Сърбия има дългогодишно сътрудничество с Русия, че нейните връзки с Русия са силни. Ние не виждаме противоречие в това, че Сърбия има добри отношения с Русия и със САЩ“, подчерта тя.

„Никога не би ни дошло наум да изискваме от партньорите и съюзниците да избират страна“, заяви Нюланд. „За нас е важно да си сътрудничим с Русия и да работим за подобряване на отношенията, но продължаваме да изискваме Русия да изпълнява своите международни ангажименти и всичко, свързано с върховенството на закона“, подчерта Нуланд.

Тя също така изрази подкрепата на САЩ за Сърбия по пътя й към ЕС и заяви, че САЩ поддържат преговорите за нормализация на отношенията между Белград и Прищина. На въпрос на журналиста, дали Вашингтон в крайна сметка няма да поиска от Сърбия да признае независимостта на Косово, Нюланд отговори уклончиво, че процесът на диалога „върви в правилната посока“.

Помощник държавният секретар на САЩ проведе среща и с вицепремиера и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Тя високо оцени конструктивната роля на Сърбия за запазването на стабилността на Западните Балкани. На срещата бе обсъдено сътрудничеството в сферата на сигурността и по-конкретно – на борбата с тероризма като световно предизвикателство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вашингтон не искат Сърбия на избира между САЩ и Русия. Те искат Сърбия директно да се чучне в скута им. Ако не стане доброволно, то ще бъде доброзорлем! А Нулата верно е ужасяваща - мяза на чума!

12.07.2016 19:26:45

Анонимен

Е днес няма да се спи - тази гледка е направо смразяваща. От тази жена се излъчва зло в големи количества!

12.07.2016 11:11:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.