• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Световен ден на сърцето

Световен ден на сърцето

/КРОСС/По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК.

По повод Световния ден редица здравни заведения в страната организират безплатни кардиологични прегледи, които започнаха още през миналата седмица. 

В сряда, 1 октомври, предстои една лекция за древни знания и учения, храни, билки, подправки, духовни и физически практики за поддържане на сърцето като здрав и чист дом за нашата душа. Ще бъдат представени последните становища на съвременната медицина и психология.

Инициативата е провокация за себепознание, самоусъвършенстване и осъзнаване на един прост факт - за да бъдем полезни на другите, трябва първо да сме се погрижили за нас самите.

Входът е безплатен. Събитието ще се проведе в Библиотеката.

Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки.

По данни на лечебните заведения за доболнична помощ от областта, за миналата година са регистрирани близо 154 хиляди посещения по повод на болестите на органите на кръвообращението. За хипертония, мозъчно-съдова болест, исхемична болест на сърцето са най- често получаваните сигнали. В края на 2013 година на диспансерно наблюдение са подлежали 77 091 души, което представлява 30,5% от цялото население на област Велико Търново.

В световен мащаб сърдечно - съдовите заболявания са причина номер едно за смърт, като към 2030 година се очаква от сърце да умират повече от 23 млн. души годишно. По данни на Световната здравна организация най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако основните рискови фактори - тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физическа активност са контролирани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.