• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

В България ще се проведе първото състезание по програмиране и роботика

В България ще се проведе първото състезание по програмиране и роботика

/КРОСС/ "СофтУни" и инженерната компания "Стил дизайн проект" организират първото по рода си технологично състезание, което обединява традиционния хакатон с роботиката. SpaceR 2016 ще продължи пет дни, събитието е отворено за всеки с интерес към технологиите и ще завърши с ден за презентации пред жури, като трите най-добри проекта или екипа ще получат награда. Какъв точно е наградният фонд предстои да се изясни в следващите дни, а самото състезание започва на 5 септември, информира Капитал Daily".

"SpaceR е насочено към ученици, студенти и всички запалянковци", разказва пред "Капитал Daily" Димитър Рангелов от "Стил дизайн проект", а идеята му е да събере на едно място IT общността и да запали малките по технологиите. В този дух е решена и разнообразната програма на робохакатона.В рамките на петте дни на събитието, което ще се проведе в сградата на "СофтУни", ще има както традиционно състезание по програмиране, така и различни занимания за любителите на роботи.

Хакатонът ще продължи три дни, като за разлика от общоприетата форма, в която организаторите задават темите, в SpaceR заданията този път ще дойдат от участниците. Три от предложените теми ще бъдат избирани на произволен принцип и ще дадат тон на сървенованието. Екипите ще състезават в две категории - програмиране на приложения и на web developement. Хакатонът ще продължи три дни, като в първия на екипите ще бъдат определени ментори, с които ще работят по време на състезанието. Третит и последен ден на програмисткото предизвикателство отборите ще имат възможност за презентации пред жури.

Освен програмиране ще има и по-екзотични техдисциплини. Във втория и третия ден от състезанието например са предвидени съревнования по сумо и минисумо роботика.

В категорията LineFollower задачата на робота ще бъде да премине през лабиринт от хоризонтално начертани линии, откривайки сам изхода. Dragster пък е състезание за бързина, в което механизираните робоколи ще трябва да се изпреварват взаимно. Който пръв мине финалната права, печели. "Състезанието по роботика ще се проведе на уникална по мащаб и сложност писта. Извън състезателната програма желаещи от публиката могат да изпробват пистата с предоставени от организаторите роботи и коли с дистанционно управление", каза още Рангелов.

В дисциплината FreeStyle, както подсказва и името, участниците ще имат възможността да развихрят въображението си и да сглобяват различни рободжаджи, като победителят ще зависи от вота на журито.
Предпоследният ден от SpaceR е запазен за състезание с дронове. По време на него с куадрокоптери (дронове с четири перки) пилоти ще премерят сили и умения за управление.

В петия и последен ден на SpaceR ще бъдат представени победителите в различни категории, като се очаква да има и награден фонд. Формата и размера на наградите се очаква да бъдат уточнени през следващите дни, уточни за "Капитал Daily" Димитър Рангелов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.