• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Инвестициите у нас през 2016-а – по-зле от годината на „Виденовата зима“

Инвестициите у нас през 2016-а – по-зле от годината на „Виденовата зима“

/КРОСС/Не са дооценени средносрочните рискове за икономиката ни, отчете Фискалният съвет. Инвестициите през 2016 са под нивото на инвестициите от 1996, по-известна като „Виденовата зима".

В икономиката ни не се правят инвестиции, подчерта финансистът Любомир Дацов, член на съвета. Инвестициите са вътрешно предизвикателство за страната ни.
Трябва да се облекчат тежестите върху малкия и среден бизнес, съветва Фискалният съвет.

Дацов подчерта, че е направено становище на Конвергентната програма на страната. Липсват задълбочени анализи на 3-годишната фискална програма. Липсва информация за конкретните разходни политики, констатирал е Фискалният съвет.

Качеството на средносрочните макроикономическа и финансова прогноза може да се подобри. Имало сериозни разлики между отделните макроикономически показатели. Оценката на пролетната макроикономическа прогноза е реалистична в краткосрочен план.

Рисковете за икономиката са недооценени в средносрочен план, подчерта Дацов. Не се отчита забавянето в световния икономически растеж.

23% е спадът на износа към трети страни. Растежът за 2016 ще варира между 1,8-2,5%, изтъкна още Любомир Дацов.
Нараснал е рискът за колапс на някои икономики в Южна Америка.

В същото време Фискалният съвет хвали данъчната ни система. Тя била сериозно предимство за страната. Можело обаче да се подобрят условията за правене на бизнес у нас.

През 2017-2018 съветът очаква повече приходи от осигуровки. Още 0,3-0,4% от БВП можем да съберем още от данъци. Имало резерви за това, което означавало, че може да се съберат още около 400 милиона лева.

Българският бюджет е ниско рисков бюджет, отчете още Любомир Дацов. Такава оценка ни е дадена и от ЕК.

Сайт, правилника за дейността и организацията на работата си, оперативен план за 2016-2017, както и трима експертни сътрудници, отчете иначе съветът за 8 месеца от създаването си.

Успял да приеме процедури за обмен на информация с вътрешни и външни институции, както и процедура за изготвяне на становища и др. документи. Съветът успял да подпише и няколко меморандума за обмен на информация. Такива са подписани с МФ и НОИ.

Фискалният съвет е станал член и на Независимите фискални съвети от ЕС. В Брюксел родните финансови експерти представили дейността си. Срещи са проведени и с експерти на Световната банка.

Нашият съвет се оказва най-работоспособен, защото другите фискални съвети започвали ефективна работа в края на първата или втората година от създаването си, стана ясно от пресконференцията на членовете на Фискалния съвет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.