• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Съдии пак ще протестират пред ВСС

Съдии пак ще протестират пред ВСС

/КРОСС/Съдии от Софийския районен съд (СРС) отново ще протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет. Протестът ще е в четвъртък от 12 ч, докато заседава пленумът на кадровия орган. Магистратите ще покажат за пореден път несъгласието си с кадровата политика на Висшия съдебен съвет, обясниха съдии пред "Сега". Конкретният повод е отказът на съвета от вторник да назначи за временен шеф на Районния съд Албена Ботева, която беше издигната от Общото събрание на съдиите. Срещу кандидатурата на Ботева не се чуха разумни аргументи. Магистрати подозират, че за временен шеф ще бъде назначен доскорошен прокурор, който в момента е съдия в Софийския градски съд. В четвъртък сутрин отново е свикано Общо събрание на СРС, на което се очаква съдиите да посочат техен колега, който да бъде предложен на ВСС за временен шеф.

От Съюза на съдиите излязоха с позиция, че подкрепят "всички форми на легитимен натиск за осигуряване на законност и справедливост в дейността на Висшия съдебен съвет" и призовават районните съдии да продължават да отстояват независимостта си. Според най-голямата магистратска организация в България с отхвърлянето на кандидатурата на Ботева съдебният съвет е демонстрирал пренебрежение към съдийското самоуправление "с неприкритата цел да бъде овладяно бъдещото управление на Софийския районен съд". "Много пъти този и предходните съдебни съвети са налагали властта си над разумния глас на т. нар. редови съдии, като са назначавали за председатели на съдилища неприети от колегиалната общност фигури, ползващи се обаче с доверието на нелегитимни фактори. Винаги това е водило до отслабване на авторитета на съдебната власт, до скандали и до безславно приключване на съответните мандати на така наложените председатели", пише в позицията на съдийския съюз.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.