• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Правителството одобри резултатите от две заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри резултатите от две заседания на Съвета на ЕС

/КРОСС/Министерският съвет одобри резултатите от две заседания на Съвета на ЕС, както и българските позиции за предстоящата среща във формат „Външни работи" (Търговия) и за заседанията на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси и по земеделие и рибарство.
В рамките на подготовката на заседанието на Европейския съвет на 9 и 10 март делегациите в Съвет „Общи въпроси" се обединиха около разбирането, че Европейският съвет следва да подчертае неотложността от действия за насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и трудовата заетост, което е от значение за благосъстоянието на европейските граждани. България изтъкна значението на постигането на бърз, устойчив и приобщаващ растеж, създаването на заетост и качествени работни места. Изразена бе подкрепа за завършването и укрепването на Единния пазар при запазване на неговата цялост, както и за засилена координация на структурните политики и мерки за насърчаване на растежа, иновациите и производителността, без да се нарушават правата на работниците в ЕС.
По отношение на кохезионната политика България посочи, че това е един от най-подходящите инструменти за постигане едновременно на финансова стабилност и икономически растеж. Изтъкнато бе, че постигането на енергийна независимост, включително чрез изграждане на Европейския енергиен съюз, е въпрос от ключово значение, като България разчита на подкрепа за бързото изграждане на газовите интерконекторни връзки, които имат стратегическо значение за целия ЕС.
По отношение на външната сигурност и отбрана България застъпи позиция, че Европейският съюз следва да има проактивен подход. Непосредственото съседство на Съюза трябва да има първостепенна геостратегическа тежест и важност за устойчивостта и сигурността на ЕС. В рамките на дискусията България направи предложение на заседанието на Европейския съвет да бъде обсъдена темата „миграция", за да се даде възможност за ускоряване на работата по изпълнението на Декларацията от Малта от 3 февруари 2017 г. и да се отчетат предизвикателствата за контрола над миграционния натиск над външните граници на Съюза преди настъпването на пролетта. Подобно искане отправиха и Германия, Португалия, Белгия, Испания, Швеция и Словакия.
По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Малтийското председателство представи своята работна програма в двете области. Министрите обмениха мнения относно резултатите от проучването на ЕК за въздействието на отстъпките в споразуменията за свободна търговия по отношение на селскостопанските продукти. Обсъдени бяха и потенциалните икономически ползи от по-амбициозни споразумения, но беше отправен призив за балансиран подход и повишено внимание в процеса на преговори, особено по отношение на чувствителните за ЕС сектори. Делегациите призоваха за защита на географските означения и реципрочност по отношение на търговските отстъпки. Също така предупредиха за опасността от занижаване на високите стандарти на ЕС в областта на безопасността на храните, хуманното отношение към животните, околната среда и социалната защита.
Комисията информира Съвета за настоящата ситуация на селскостопанските пазари. Представен бе доклад за прилагането на „пакета за млякото", издаден през ноември 2016 г. По-голямата част от земеделските сектори се възстановяват бавно, като нивото на нестабилност остава високо. Министрите призоваха Комисията и Съвета да продължат да наблюдават ситуацията на пазарите и да бъдат готови да се намесят при евентуална необходимост.
Следващото заседание в този формат е на 6 март в Брюксел. На него ще бъде проведена дискусия по темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Комисията ще представи предложението за регламент за създаване на многогодишен план за малките пелагични видове в Адриатическо море, както и информация за предстоящата конференция «Нашият океан - океан на живота», която ще се проведе през октомври в Малта.
Правителството одобри и българската позиция за неформалното заседание на Съвета на ЕС по външни работи (Търговия), който ще се проведе на 2 и 3 март. В рамките на срещата ще бъдат обсъдени новата антидъмпингова методология на ЕС, дневният ред на Световната търговска организация (СТО) и подготовката на 11-ата министерска конференция на СТО през декември 2017 г. Ще бъдат обсъдени и многостранният инвестиционен съд, автономните търговски мерки на ЕС спрямо Украйна и отношенията с новата администрация на американския президент.
По време на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което ще се проведе на 3 март, ще бъдат проведени два ориентационни дебата. Първият е по темата за координацията на системите за социална сигурност. Акцент на втората дискусия ще бъде Европейският семестър 2017 г., в рамките на който ще бъдат обсъдени приоритетите за действие в областта на заетостта и социалните политики. Съветът ще приеме и Проект на заключения относно повишаване уменията на жените и мъжете на пазара на труда в ЕС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.