• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Изборите за съветници във Велико Търново и Горна Оряховица влизат в съда

Изборите за съветници във Велико Търново и Горна Оряховица влизат в съда

/КРОСС/Административният съд във Велико Търново е насрочил заседания по жалби на неуспели кандидати за местната власт във Велико Търново и Горна Оряховица.

В петък магистратите ще заседават по искане за касиране на изборите за общински съветници в староперстолния град на Румен Димитров от "Нaшият гpaд".

Той бе кандидат за кмет и съветник в предишния градски парламент. Като мотив Димитров посочва, че в бюлетината за вота не е бил вписан независимият кандидат за съветник Милен Ангелов.

"ОИК не се е съобразила с разпореждане на ВАС, което указва той да бъде регистриран и не го вписват.Считам, че само този факт е достатъчен, за да бъде обявен проведения избор за общински съветници във Велико Търново за недействителен", смята Румен Димитров, чиято гражданска формация не се добра до съветническо място.

29-годишният Милен Ангелов пък няколко пъти получи откази за регистрация от ОИК въпреки решения на ВАС и указания от ЦИК. Първо мотивът бе, че е подал документи след срока, а после ОИК откри неизрядности в документите му - в подписката му фигурирали 11 покойници и фалшиви подписи на 52 лица.

"Установяването на злоупотреба с лични данни е друг съдебен казус и няма отношение към изпълнението на решение на ВАС. Освен това то не е в правомощията на ОИК", категоричен е Румен Димитров.

Сред другите нарушения, опорочили изборите, той посочва масовите поправки в протоколите на секционните комисии.

В четвъртък пък съдът ще решава дали да касира изборите за съветници в Горна Оряховица. От "Движение 21" искат повторно преброяване на гласовете заради многото неописани недействителни бюлетини.

Хората на Татяна Дончева в железничарския град останаха с един глас под квотата за влизане в Общинския съвет и презумпцията на жалещите се е, че е възможно някоя от обявените за недействителни бюлетини всъщност да е валиден вот за партията. От формацията на Дончева са депозирали и втора жалба чрез ОИК. Кандидат-съветничката на "Движение 21" Галя Лакова оспорва избора за съветници заради преправен протокол в секцията, в която самата тя е гласувала. Двамата със съпруга й са сигурни, че са отбелязали листа с №10 и преференции за № 7, но двата гласа изчезнали.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.