• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ограничението за секциите в чужбина падна само за ЕС. ДПС ще сезира Конституционния съд

Ограничението за секциите в чужбина падна само за ЕС. ДПС ще сезира Конституционния съд

/КРОСС/ С гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс отпадна ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите членки на Европейския съюз.

„За" отпадане на ограничението гласуваха 81 народни представители, „против" - 21 и „въздържали се" - 9, с което текстът бе приет.

Ограничението остава в сила за страните извън Европейския съюз. За САЩ, Канада и Турция максималният брой на изборните бюра остава 35, като няма да има възможност за поставяне на втора урна.

ДПС са готови да сезират Конституционния съд. За целта са нужни 48 подписа, а ДПС има само 30 депутати.

Народният представител от ДПС Хамид Хамид обяви, че тази промяна в изборното законодателство извършва недопустима категоризация на българските граждани.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя изрази убедеността си, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

В рамките на дебата секретарят на ПГ на „БСП лява България" Филип Попов обяви, че по никакъв начин от БСП няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите са предложили. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Димитър Делчев от Парламентарната група на Реформаторския блок обяви, че предложението за отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите-членки на Европейския съюз е добро и правилно. Той подчерта, че Европейският съюз е нашата общност и това го прави доста по-специален от всички останали държави и е нормално законодателството да прави разлики.

Депутатите окончателно отхвърлиха възможността в избирателни секции извън страната, с решение на Централната избирателна комисия, взето включително в изборния ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една избирателна кутия.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.