• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Патриарх Неофит: Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя

Патриарх Неофит: Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит също бе сред официалните гости на честванията на 24 май. По повод празника на просветата, културата и славянската писменост той заяви:

Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя!

Неофит Патриарх български

В тържествения и празничен ден, изправени пред образите на светите равноапостолни братя и просветители на славянския род Кирил и Методий, отново се прекланяме пред тяхното величаво и родолюбиво дело, с което в далечното девето столетие бе набелязан пътят към духовния и културния възход на нашия народ, а посредством него и на всички славянски народи.

Прекланяме се и прославяме тяхното дело и подвиг, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение и величието на стореното от тях, както и своята вечна благодарност и признателност към богомъдрите Солунски братя.

Появата на славянската писменост, заедно със скоро последвалото я покръстване при равноапостолния св. Борис І Михаил, бяха и остават и днес двата основополагащи фундамента в многовековната и превратна история на българския народ.

Двата стълба, определили веднъж и завинаги принадлежността на нашия народ към християнската европейска цивилизация, вдъхновили и материализирали всички наши приноси към европейското и световното културно наследство, заради които и днес нашето Отечество се радва на уважението и признателността на международната културна общественост.

Днес, в Деня на славянската писменост и култура, нашата радост е пълна и от нищо непомрачена, защото след толкова много столетия делото на светите Кирил и Методий остава живо и продължава да принася плод, изявявайки се в нови и нови произведения на културата, литературата и изкуството, все така вдъхновявани от нашата православна християнска вяра и от дошлата при нас заедно с нея славянска писменост.

Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя!

Нека у всекиго от нас никога не угасва онзи скъпоценен пламък, който в далечните дни те запалиха сред нашия народ - пламъка на просветата и на православната ни християнска духовност, за да пребъде делото на славянските просветители, за да пребъде и „държавата на духа" - нашата свидна православна България!

Нека и днес, заедно с цялата Божия Църква, с едно сърце и една уста и ние да възкликнем:

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, които, чрез превода на Божествените книги, отключиха за нас извора на богопознанието, от който извор и до днес, непрестанно като черпим, облажаваме ви, Кириле и Методие, които предстоите пред престола на Всевишния и се молите топло за нашите души!" (кондак, гл. 3).

По молитвите на св. славянски просветители и първоучители, равноапостолните Кирил и Методий, Бог да благославя от небесните висоти православния ни народ и да го укрепва във всяко негово добро начинание!

Честит и благословен празник!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

О, свещенна простотия - „славянска“ та „славянска“ писменост! Колко от вас, юроди ниедни, помислиха, че Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд не са някакви селянчета, а високо образовани българи (вишисти), владеещи перфектно български и гръцки за да бъдат преводачи. Обратното не е възможно – няма византийци, владеещи български. Колко от вас помислиха какви материални и финансови усилия е коствало на 8-я Седмочисленик - княз Борис I да осигури десетки хиляди агнешки и ярешки кожи за пергамент? Колко хиляди мъже е освободил от военна служба и данъци за да преписват и после да разпространяват сред народа свещените църковни книги на български? Имал късмет Борис-Михаил, бил е владетел на третата по големина империя в Европа след Византийската и Свещената римска империя – Българската, която скромно наричаме царство, но и днешна България трудно би изпълнила „петилетката“ на Борис I и Симеон Велики.

24.05.2017 16:10:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.