• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

МЗ показа протокол за наличие на АЧС в свинекомплекса в Горно Враново

МЗ показа протокол за наличие на АЧС в свинекомплекса в Горно Враново

/КРОСС/ Министерството на земеделието разпространи съобщение на пресцентъра си по повод журналистическо разследване, в което се твърди, че в свинекомплекса в Горно Враново са загробени 40 хиляди животни, без в действителност там да е имало африканска чума. Изследвания на френска и испанска лаборатория доказват това, според разследване на сайта 19 минути. МЗ контрира тезата като прилага изследването на българската лаборатория, от което е видно, че е намерен вирус на АЧС в комплекса.

Ето и пълният текст на съобщението на МЗ:
"Заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в свинекомплекса в Голямо Враново е открито в следствие на извършен самоконтрол от страна на собствениците му. Съгласно изискванията на БАБХ след навлязло заболяване на територията на страната, всички свинекомплекси трябва да изпращат проби в частна акредитирана лаборатория или в Националната референтна лаборатория "Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси" към НДНИВМИ. В следствие на техен избор, собствениците на свинекомплекса са избрали да изпратят пробата в НДНИВМИ, като същата е дала положителен резултат. След което собствениците са уведомили БАБХ и от своя страна агенцията е взела незабавно мерки като е извършила отново пробовземане , което е изпратила в държавната лаборатория. Резултатите категорично потвърждават наличие на вируса в свинекомплекса в Голямо Враново. Съгласно резултатите на 26.07.2019 г. със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обявено огнище на заболяването в свинекомплекса. Определени са мерките за ограничаване и ликвидиране на констатираното огнище на АЧС, съгласно действащото национално и европейско законодателство.
В рамките на извършени европейски мисии в България във връзка с открити огнища на АЧС, европейски и световни специалисти по заболяването са посетили обекта, за да запознаят с предприетите мерки от страна на БАБХ и собствениците след откритото огнище.
Достоверността на положителни проби не е подлагана на съмнение от страна на собствениците на свинекомплекса. Проби от животните в свинекомплекса не са изпращани за изследване във френска лаборатория, както е посочено в публикацията Ви.

Припомняме, че на 10 септември 2019 г., по време на 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете в Европа, която се проведе в София, пред медиите еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че решението на българските власти за евтанизирането на всички животни в свинекомплексите с установено огнище на заболяването, е правилно ."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сандо

От доста време се чудя на собствениците - защо не вземат проби,които да изпратят в независима страна,напр. Русия? И не сама за да оборят конспиративните теории.

28.09.2019 19:37:47

Анонимен

Това, че собствениците не са възразили нищо не променя. Имаше едно бабе което протестираше и не беше съгласно да колят прасето й. В крайна сметка го убиха ( без да е заразено) по силата на издадената заповед, която не подлежи на обжалване. Празнодумци.

27.09.2019 13:44:58

Анонимен

Започва да става интересно. Ако не са правени контролни анализи - защо не са правени. Сведенията за анализи на пробите от цитираните лаборатории достоверни ли са? Със сигурност прокуратурата трябва да се самосезира. Ако са достоверни и пробите са взети легитимно и при спазване на изискванията МЗ са се изцепили жестоко. Ако има разминаване между заключенията на различните лаборатории следва нов анализ и виновният ( сгрешилият) ще трябва да си плати. А Танева трябва да си даде оставката защото само се крие зад одобрението на действията си от странични институции. Всъщност те могат да си говорят каквото си искат-тя носи отговорност и трябва да си я понесе.

27.09.2019 13:42:56

DIDI

ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАЧАЛНИЦИ СА ПЛАТИЛИ НА СОБСТВЕНИКА НА СВИНЕКОМПЛЕКСА ДА СИ УНИЩИЖИ ПРАСЕТАТА, И СА МУ ПОСОЧИЛИ НАЧИНА.НЯМА ОПРАВДАНИЕ И МИЛОСТ ЗА СОБСТВЕНИКА, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИМ НАЧАЛНИЦИ.ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗКЛАНИ

27.09.2019 12:34:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.