• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

НВИМ с изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“

НВИМ с изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“

/КРОСС/ Националният военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа" представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка". Тя ще бъде открита от министъра на културата Мартин Иванов на 2 септември (вторник) 2014 г. от 17.30 ч. в Галерия „Средец", Министерство на културата.

Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история.

Посетителите ще могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване - 29 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този момент - ключа, с който Цар Борис III отключва паметника, и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев. Атмосферата и обществените вълнения около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от емоциите, съхранени в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата. Пощенски марки и значка, изработени по случай освещаването на паметника на връх Свети Никола, допълват усещането за значимост на този ден.

Идеята за паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно монументът е факт. След построяването му Министерство на войната, чрез отделението „Военни музеи, паметници и гробове" и Главния военен музей (днес Национален военноисторически музей) издържа и стопанисва Паметника на свободата в продължение на 20 години.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 10 септември 2014 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.