• 17 Яну 2020 |
 •  USD / BGN 1.7607
 •  GBP / BGN 2.2981
 •  CHF / BGN 1.8218
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 0°C

Водата за три села при Своге - между общината и държавата

Водата за три села при Своге - между общината и държавата

/КРОСС/ За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков излязоха на протест и блокираха пътя София - Мездра. Причината е до болка позната - липсата на вода в селото. Протестът се проведе на 8 септември, като започна от 16:00 часа, а блокадата на София - Мездра беше между 17:30 и 18:30 часа.


Преди седмица хората излязоха на протест, но поне досега, по думите им, не виждат никакви разумни обещания за решаване на проблема. А основното им искане е следното - да имат сигурен и добър достъп до вода. Местната власт, в лицето и на Община Своге, посочва, че причината за водния режим е безводието в региона, но мнозина не приемат това обяснение. Протестиращи напомниха, че зам.-кметът на Своге Илия Богданов е обещал изчистване на водоизточник "Сълзица" над Ромча и евентуално изграждане на резервоар, което хората считат за недостатъчно. Те питат защо Владо Тричков не се присъедини към водопровод на "Софийска вода" и дават пример как село Габровница е било свързано с ВиК Враца. И не вярват, че дори сега не може да бъде осигурена вода, като казват, че в каптажа при село Реброво, където също страдат от проблеми с водата, всъщност има вода.


Още преди седмица Actualno.com опита да поговори с кмета на Владо Тричков - Иван Николов, но той обяви, че няма какво повече да каже по въпроса извън публично известното. Николов не пожела да коментира как точно се определя коя махала в селото да е в режим, за колко време, къде се публикуват съобщения кога ще има водоноски и дали хората научават в разумен срок за идването на водоноска, както и дали е имало заплахи от негова страна към протестиращи хора. А кметът на Община Своге Емил Иванов се оказа в отпуск - припомнете си в този материал каква репутация има той!


Няма въведено бедствено положение, въпреки че във вилната зона, намираща се на 300 метра над центъра на селото и в квартал Клисура няма вода от 2 месеца. В Ромча вода в някои части има само нощем. В центъра на селото също не достига водата, оплакват се протестиращи хора. Отговорът на отговорните власти Днес, Actualno.com опита да поговори с г-н Богданов и с инженер Валери Вълков от техническата служба на ВиК Своге - дали свързване на Владо Тричков към "Софийска вода" е решение на проблема. Специално искахме да разберем има ли предварителен проект за кандидатстване на Община Своге за еврофинансиране на проект за връзка с надежден водоизточник и изграждане на цялостна ВиК инфраструктура в селото, тъй като такава липсва. Успяхме да разговаряме само с г-н Богданов, който беше категоричен, че основната причина за проблемите е безводието - всички аварии по резервоари и водопроводи вече били отстранени, а такива имало преди. Ще има режим, докато засушаването продължава, каза той и уточни, че водният режим не е пълен - когато притокът към резервоарите е достатъчно голям, водата се пуска.


По въпроса с присъединяването на Владо Тричков към "Софийска вода" г-н Богданов обясни, че това е отговорност на държавата и че в кризисна ситуация не това не е първостепенна задача за решаване, както и да се кандидатства за еврофинансиране за проект за изграждане на ВиК структура. По думите му, държавното дружество ВиК София-област трябва на първо място да каже, както и съответната водна асоциация, която като експерт, заедно с общината, да постави пред МРРБ въпроса за ВиК проект и еврофинансирането му. "Едно са исканията на хората, друго са реалните възможности", заяви зам.-кметът на Своге. "Това, което държавата направи, е резервоарът в квартал "Козарника" на Своге да бъде пуснат в експлоатация, което ще позволи нормално водоснабдяване на града и прилежащите квартали", добави Богданов. По думите му, Община Своге може да заложи бюджет от догодина за ремонт на резервоарите над квартал "Ромча" и над Владо Тричков, за да бъдат разширени обемите му. "Не можем да хванем всички поточета - някъде тече някакво поточе и ако го хванем, решаваме проблема. Не е толкова елементарно", посочи зам.-кметът на Своге. На изричен въпрос как кметовете на отделните села - Владо Тричков, Реброво и Томпсън обявяват график за идване на водоноски, г-н Богданов каза, че те го правят чрез съобщения на видни места - например пред съответния най-посещаван магазин в селото, на центъра на селото, освен това ходели по къщите и казвали. Той каза и, че досега не е получавал сигнали за оказван натиск специално от Иван Николов върху протестиращи, такива сигнали не били идвали и в Община Своге. "Хората имат право да изразяват мнението си - всичко е в рамките на закона", подчерта Илия Богданов. Той обаче заяви, че досега протестиращи не са идвали да говорят с него или с Община Своге, макар да са били канени, а са тръгнали директно на протест. Това е тяхно право, живеем в демокрация, каза Богданов и уточни, че вратите му са отворени за диалог. "Съпричастни сме и правим всичко възможно да облекчим положението в този кризисен период", твърди зам.-кметът на Своге.

Автор: Ивайло Ачев, actualno.com

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дали е “криза” нещо, което продължава над 30 години...

10.09.2019 09:14:37

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.