• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Папата кацна в Тайланд

Папата кацна в Тайланд

/КРОСС/ Папа Франциск кацна в Тайланд – първият етап от азиатската обиколка, която ще стигне до в Япония и носи послание за междурелигиозен диалог и ядрено разоръжаване.

Понтифът кацна на международното летище „Дон Муанг“ в Банкок, предаде АФП

Това ще бъде третото пътуване на папата до Азия – и неговото 32-ро в чужбина – отвеждащо го в две държави с мнозинство от будисти и с католическо малцинство, и двете евангелизирани от йезуитските мисионери през 16 век.

Франциск е първият понтиф от близо четири десетилетия, посетил Тайланд, където близо 400 000-католическата общност представлява малко повече от 0,5 процента от населението.

Последното посещение от понтиф в Тайланд беше през 1984 г. от папа Йоан Павел II.

Преди заминаването си Франсциск похвали страната в Югоизточна Азия като „многоетническа нация“ и се надява пътуването му да засили връзките на приятелство на католическата общност с „много будистки братя и сестри“.

„Вярвам, че моето посещение ще помогне да се подчертае значението на междурелигиозния диалог, взаимното разбирателство и братското сътрудничество“, каза папата във видеото, отбелязващо посещението му на 20-23 ноември.

В четвъртък той ще се срещне с 20-тия Върховен патриарх – ръководител на будисткото духовенство на Тайланд – в храм.

Той също ще има срещи с премиера на Тайланд и крал Маха Ваджиралонгкорн.

Денят му ще завърши със светена литургия на националния стадион, където се очаква да присъстват десетки хиляди души от много сфери на живота, включително етнически християни от Северен Тайланд, виетнамски католически бежанци, живеещи в Банкок, и вярващи от цяла Югоизточна Азия.

В петък денят на папата ще бъде запълнен със срещи със свещеници и епископи на Тайланд и ще завърши с младежки ориентирана меса в катедрала.

В събота той ще отлети за Япония и ще посети Хирошима и Нагасаки, двата опустошени града, когато САЩ пуснаха атомни бомби в края на Втората световна война през 1945 година. Повече от 140 000 души бяха убити в Хирошима, докато пристанищният град Нагасаки претърпя смъртта на 74 000 души.

Папата, който преди години се надяваше да бъде мисионер в Япония, отправя решителни призиви за забрана на „аморалното“ използване на ядрено оръжие.

От избирането на Франциск преди шест години той извърши две пътувания до Азия, като посети Филипините и Шри Ланка през 2014 г., следвани от Мианмар и Бангладеш през 2017 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.