• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

„Файненшъл Таймс”: Румен Радев може да разбие политическото статукво

„Файненшъл Таймс”: Румен Радев може да разбие политическото статукво

/КРОСС/ Бивш военновъздушен генерал се заканва да разбие политическото статукво в България. Румен Радев е на първо място след първия тур на президентските избори и е фаворит за спечелването на балотажа, пише в свой коментар в. „Файненшъл Таймс".

Българският президент няма изпълнителни правомощия по модела на САЩ и Франция, но въпреки това носи някои важни отговорности, включително правото да налага вето на закони, както и да постига нужните компромиси за назначаването на служебно правителство във време на евентуална криза, припомня "Файненшъл Таймс".

Изданието посочва също, че премиерът Бойко Борисов, изключително влиятелна личност в българската политика през последното десетилетие, е обещал незабавно да подаде оставка, ако бившият генерал от ВВС спечели в неделя, което почти сигурно ще предизвика нови парламентарни избори в България през следващата година.

Предсрочните избори изглеждат вероятни, не на последно място, защото България бе избрана да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през януари 2018 г., роля, най-подходяща за правителство с нов изборен мандат, разполагащо и с време, за да се подготви за европейските си отговорности, изтъква вестникът.

Възможното усложнение, ако се развие този сценарий, е, че нито ГЕРБ, нито социалистите, изглежда, ще спечелят абсолютно мнозинство в следващия мандат. Ще започнат деликатни коалиционни преговори, а от Румен Радев, като президент, ще се очаква да ги направлява до успешен край, продължава коментара си "Файненшъл Таймс".

Все пак Бойко Борисов все още не се е предал.

„Ние имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако не го направим, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", заяви премиерът пред репортери.

Поразителното в президентските избори, белязани от широкоразпространената неудовлетвореност от политическата класа, е, че 15 процента от гласоподавателите са подкрепили десен ултранационалистически кандидат, а 5,6 процента са гласували с „Не подкрепям никого". Избирателната активност е малко над 54 процента. 

В неделя българите гласуваха с голямо мнозинство и на референдум в подкрепа на нова, мажоритарна изборна система и намаляването на държавните субсидии за партиите. Въпреки това избирателната активност се оказа малко по-ниска от необходимото, за да направи тези резултати валидни, завършва статията си "Файненшъл Таймс".

Превод и редакция: "Гласове"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да не виждат опасността за националната сигурност свързана с избора на кандидата на БСП в толкова чувствителен момент и огромни предизвикателства пред българското членство в ЕС и НАТО е най-малкото престъпно невежество или самозаблуда! Така че, в неделя ние не просто ще харесваме един или друг кандидат за президент, кой е по-харизматичен и кой по-не, защото това не е конкурс за миски, нито авиошоу, а това накъде отива България. Когато „отвратените“ не гласуват или с „не подкрепям никого“, „отвратителните“ печелят изборите + 450 000 ДПС гласа!

08.11.2016 17:02:33

до Хаха

За разлика от бившата партийна секретарка, генералът е независим кандидат! А не кукла на партийни конци! Както се предполага да бъде един президент!

08.11.2016 14:47:30

До хаха

Добре че не са всички толко ХАХА като теб.......зомби!!!

08.11.2016 12:48:54

До "Хаха"

Ти първо се научи да пишеш , след това коментирай ...тройкаджия !

08.11.2016 12:43:33

Хаха

Е как, като за него стой БСП и ДПС? Няма по-прост народ от нас...

08.11.2016 12:02:34

Хаха

Е как, като за него стой БСП и ДПС? Няма по-прост народ от нас...

08.11.2016 12:02:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.