• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Татяна Иванова: Промените в Закона за частната охранителна дейност създават предпоставки за дисбаланс в сектора

Татяна Иванова: Промените в Закона за частната охранителна дейност създават предпоставки за дисбаланс в сектора

/КРОСС/ "Секторът на частните охранители има опасения, в стрес сме, защото специално този член за охрана на урбанизираните територии, беше вкаран в проекта на Закона за частната охранителна дейност между първо и второ четене за обсъждане извън работната група, която беше създадена.

Де факто целият този законопроект създава предпоставки за тотален дисбаланс в сектора". Това каза в интервю за предаването „Нещо повече" Татяна Иванова, изпълнителен директор на Националния клъстер „Сигурност".

Иванова подчерта, че не е прието нито едно предложение на работещите в сектора. По думите й с така направените промени на частните охранители се вменяват дейности, които по Конституция са приоритет на МВР: "Бяха поети ангажименти от страна на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност, които ни заблудиха, че ще се приеме един работещ закон, а де факто така приетият закон, освен че увеличава административната тежест с тази разбивка на лицензионните режими, но увеличава и неимоверно много и функциите, които се вменяват. Хаосът е пълен.

Няма как да се чувстваме доволни от тази „възможност", която ни се дава с въпросния лиценз за урбанизираните територии, защото така записан в закона лиценза - „охрана на урбанизираните територии е комплекс от дейности, който включва защита от противоправни посегателства срещу имуществото и населението" - това са дейности, които са изцяло приоритет на МВР и ние сме го казали във всички наши последващи становища".

Изпълнителният директор на Националния клъстер „Сигурност" посочи още, че с така разписания лиценз се създава възможност за изкривяване на пазара: "На практика всяка една друга компания, която се опита да предостави какъвто и да е било друг вид услуга на лицето X, от селото Y на тази община, няма да може да стъпи там. За монопол не мога да твърдя, но за изкривяване на пазара - да.

Още повече, че така записаният лиценз на урбанизирани територии е приоритет на МВР, записан както в специален закон, така и в Конституцията. Ние доставяме бизнес услуги, не трябва да ни се прехвърлят дейности, които са характерни за МВР и държавните органи в сферата на сигурността".

Иванова подчерта, че в сектора също смятат, че е необходимо осъвременяване на нормативната уредба, но е по-важно уредбата да бъде изготвена с работещите в сферата на частната охранителна дейност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.