• 12 Апр 2021 |
 •  USD / BGN 1.6658
 •  GBP / BGN 2.2908
 •  CHF / BGN 1.7689
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

Янка Такева: Синдикатът подкрепя идеята за един учебник за дисциплина

Янка Такева: Синдикатът подкрепя идеята за един учебник за дисциплина

/КРОСС/Синдикатът на бъларските учители е събрал 17 000 подписа в подкрепа на Европейската гражданска инициатива за отпускане на повече средства за образование в страните членки на ЕС. Очаква се до 18 юни, когато е срокът за подаване на подписката в централата Синдиката, броят им да надхвърли 20 000. КНСБ, чрез другите си основни членове, също събира подписка.

Това каза пред Националното радио председателят на синдиката към КНСБ Янка Такева. Инициативата, която минава под мотото: „Образованието е инвестиция" предвижда разходите за образование да не се включват в дефицита на държавния бюджет и така да се позволи да се инвестират повече средства в сектора. До 6 август, трябва да бъдат събрани 1 000 000 подписа на граждани на ЕС. Квотата за България е 13 000 каза Такева.

Образованието в България винаги се е финансирало на остатъчния принцип. Ако сега, на базата на Лисабонския договор, Европейската гражданска инициатива успее, имаме шанс образованието да излезе от дефицита и действително да стане инвестиция за бъдещото развитие на страните-членки на ЕС, поясни Такева. 

Възможните начини за набавяне на средства, според Такева, са преразпределение на разходите в бюджета за 2015 г, специално разработени заеми от Световната банка и преразпределение на бюджетите от европейските рамки за подпомагане на ЕЦБ.

Синдикатът на българските учители участва в общественото обсъждане на новия Закон за училищното образование. Според Такева обаче повечето въпроси в обсъждането са зададени подвеждащо. Заради това няма хоризонт кога новият закон ще бъде готов и това правителство няма да може да го подготви. Служебно правителство няма такива правомощия, а следващото редовно правителство, ако стъпи на всички разработки на настоящето, би могло да подготви такъв закон за 4 месеца. Такева коментира, че ситуацията в образованието е утежнена и многото учители на пенсионна възраст у нас.

Това, което тази година се направи, и мисля че е много положителна крачка напред, Министър Клисарова се помъчи да увеличи план-приема на студенти не само в педагогическите факултети, но и получаване на педагогическа правоспособност от другите факултети като „Математика", „Информатика", „Биология", „Химия", „Физика". Младите хора обаче не влизат в образователната система поради три причини - ниското заплащане, недобрата организация и лошата дисциплина, както и ниския социален статус на учителя, коментира Янка Такева. 

Синдикатът на българскитe учители смята, че е необходим по един учебник за дисциплина и да има разнообразни помагала, които да отговарят на различните нужди на учениците. 36% от учениците от 8 до 12 клас не си купуват учебници, посочи тя.

Мисля, че когато е един учебник, ще бъде качествен, защото всички усилия ще бъдат насочени към учебното съдържание, а не към това колко варианта учебници да направи едно издателство.

В около 65% от учебните заведения в страната са предвидени ремонти, допълни Такева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спас

Мисля, че е време и на другарката Ятакева да и се даде заслежен отдих от тези дълги години на бръщолевене.Тази жена е вредна за каквото и да става дума.Тя е невеж бурен и тъп бацил по картофите. Стига се е правила на защитник.Видяхме я преди години на стачката. Да си ходи дома и да дава акъл на мъжа си. Тя нито чете, нито е чела някога. Тя е плод на телевизионната информация от преди 55 години. Нека си почине от глупостите, които и ражда мозъчето. Със здраве....

16.06.2014 17:56:30

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.