• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Кабинетът намали летищните такси, облекчавайки превозвачите

Кабинетът намали летищните такси, облекчавайки превозвачите

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България.
Първата част от тях е свързана с приемането на нови такси на Летище София. Те са определени след близо двугодишни консултации с ползвателите на аеропорта и съдържат стимулиращи трафика отстъпки, които могат да стигнат до 99% намаление от размера на съответната такса.

С друга част от новите текстове е изменена структурата на таксите, събирани на летищата в Пловдив и Горна Оряховица. Типовете въздухоплавателни средства са разделени въз основа на предназначението си, изпълняваните функции, видове полети и излетни тегла. Подобно разделение, възприето от редица европейски летища с регионално значение, дава възможност за по-обективно определяне на таксите и по-опростеното им администриране и въвежда стимули за увеличаване на броя на полетите.

В Наредбата се определят условията и реда за предоставяне на частта от летищните такси, предвидени за дейността на независимия надзорен орган по смисъла на Директива 2009/12/ЕО - Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". Това ще става всеки месец, като разходването им ще е целево чрез бюджета на МТИТС.

Последната група промени се отнася до таксите за аеронавигационно обслужване. Осреднената базова таксова единица при прелитане във въздушното пространство на страната става 37,53 евро. Тя се определя след консултации с авиационните превозвачи и е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол). Таксата покрива разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията. В размера й е включен и компонент (0,15 евро), отразяващ разходите на Бюрото за събиране на таксите за аеронавигационно обслужване към Евроконтрол.

По решение на страните-членки на Евроконтрол за 2014 г. лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане ще бъде в размер на 10,24% на годишна база.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.