• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Талин реди като слънце коледния си базар от 7 века насам

Талин реди като слънце коледния си базар от 7 века насам

/КРОСС/ Талин е прекрасна дестинация преди или по време на коледно-новогодишните празници. Въпреки че е на брега на студеното и сиво-кафяво Балтийско море, старият му център е закътан и много уютен.

Неголям, целият е завъртян около централния площад с красивата и нетипична асиметрична сграда на кметството, където домакините винаги предлагат в специално помещение топла супа на супер ниска цена за всички, които пожелаят да се сгреят.

В тези дни тя е по-необходима от всякога, понеже площадът на кметството е превърнат в прекрасен коледен базар, който е един от най-старите в цяла Европа - тази година навършва 678 години! Тази година той спечели и почетния знак за един от най-добрите на Стария континент.

Освен по възраст, той не е какъв да е и по форма. Подреден е като слънце, в чието сърце не е зданието на градската институция, а специално инсталираната коледна елха. От нея, като лъчи към краищата на площада, са опънати сергиите на продавачите.

Греяното вино не е толкова по вкуса на прибалтийците, колкото ликьорите. Печените картофи и наденичките са повече от изкушаващи. Не им е лоша и бирата. Децата изобщо не обръщат внимание на тези неща, понеже ги очаква лично Дядо Коледа, на чието ухо следва да прошепнат своите желания за подаръци или мечтите, които очакват да им се сбъднат. И така всички в семейството остават много доволни от посещението на коледния базар, не обръщат внимание на пощипването на студа по бузите. Когато еуфорията премине и мразът започне да се усеща, изходът се намира светкавично.

По краищата на площада са чудните заведения с цени, които са височки по нашите стандарти - нормално, това са туристически капани, докато по околните улички можете да намерите по-яки кръчми с по-народни котировки.

Дори на самия площад има една такава. „Олде Ханза” или Старата Ханза е в сграда, останала от средновековието, долепена и всъщност част от ансамбъла на кметството. Това е типична кръчма за местна кухня, много вкусна и с чудни подправки и най-добре приготвените гъби, които сте опитвали, със сьомга, извадена от тукашното море и други риби, които плуват в него.

Ханзата е обединения на различни северни градове от всички страни на Балтика, които са имали свой търговски пакт – нещо като праЕвропейски съюз – от Рощок до Талин. Което има връзка и със следващата история, която ще научите около площада.

Любителите на сладките изкушения трябва да тръгнат по пряката, която води от пиацата нагоре, като на първия ъгъл вдясно ще могат да посетят музея на марципана. Не става въпрос за онова, което помним от соца, а във филма „Дами канят” придобива култов статус покрай Стефан Данаилов - десерт, наподобяващ шоколад. За бедни.

Оригиналният марципан е бадемова паста, запълваща обвивка от натурален шоколад. Най-познат в австрийския си вариант от бонбоните „Моцарт”, той всъщност идва от тези места. Талин е един от градовете, които претендират, че са негова родина. Другите от Старата Ханза също, както и планинският Залцбург, откъдето са родом бонбоните, за които споменахме.

Ако пък тръгнете надолу по централната улица на естонската столица с лесното име „Виру”, първо ще попаднете сред низ от магазинчета за дебелите вълнени, а и много тренди напоследък пуловери, декорирани с огромни снежинки и други зимни картини.

Тук се намират се и нелоши кръчми, даже стриптийз барове. Постепенно излизате от стария град и се озовавате близо до някогашния главен хотел на града и 1-милионната страна – в стил „Интурист”, съветското на нашия „Балкантурист”, където има стаи с подслушвателни уредби, които са отворени като музей на КГБ за туристите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.