• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Почит към велики режисьори в НДК

Почит към велики режисьори в НДК

/КРОСС/Ретроспективи на двамата големи майстори Бернардо Бертолручи и Андрей Тарковски са част от програмата на "Киномания" и ще зарадват ценителите от 7 до 16 ноември.

Това са филми религия, с които са израснали няколко поколения. Големият филмов законодател, оставил завинаги следа в световното кино - Бернардо Бертолучи, ще бъде представен с някои от най-запомнящите му се филми, сред които скандалният за времето си шедьовър "Последно танго в Париж" и "Последният император". Ретроспективата на Бертолучи включва още "Мечтатели" и "Обсадени".

Бертолучи насочва камерата към самите нас, към собствената ни идентичност и търсене на вътрешното "аз", към първичните страсти и великите стремежи, скрити дълбоко в съзнанието ни. Тази година италианската легенда навърши 75 години, а това е още един повод да му се отдаде заслуженото внимание.

Организаторите от НДК ще покажат всичките седем филма на великия Андрей Тарковски: от "Иваново детство" през "Сталкер" и "Андрей Рубльов" до "Жертвоприношение".

Първите пет ще бъдат показани на реставрирани от "Мосфилм" (една от най-старите съветски/руски и една от най-големите кинокомпании в света) копия на DCP.

В началото на 80-те години Тарковски напуска СССР и последните си два филма "Носталгия" и "Жертвоприношение" снима в изгнание - съответно в Италия и Швеция.

Дори за първи път да се докосвате до творчеството на Тарковски, със сигурност трябва да видите поне някои от филмите му. Дълбоко лични, изключително кинематографични и много близки до живота. Такива са произведенията на големия майстор, който умее да превръща киното в поезия. Самият Тарковски казва, че ако правиш кино, трябва да му отдадеш живота си - то ти принадлежи и ти принадлежиш на него. А шведският майстор Ингмар Бергман споделя: "Тарковски за мен е най-големият световен режисьор, той измисли нов киноезик, улавя живота като отражение, живота като мечта."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.