• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Тасев: Споразумението за "Белене" е индикатор за затопляне на българо-руските енергийни отношения

Тасев: Споразумението за "Белене" е индикатор за затопляне на българо-руските енергийни отношения

/КРОСС/ Руската енергийна дипломация е многоходова и знакова. Не виждам по-добър знак от това да бъдат опростени, по данните, които изнесе министър Петкова, около 90 млн. лева. Това за НЕК е един доста сериозен жест.

Това каза за БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той оцени като "много по-значимо", че подписаното с "Росатом" споразумение, с което и двете страни се отказват от по-нататъшни финансови претенции.

Разбирате каква опасност съществуваше при това спечелено дело, каквато е обичайната практика при по-малък размер спечелено дело, да се предяви претенция, която значително надвишава досегашната и да се използва прецедента на положителното решение, за да бъде осъдена вторично българската страна, посочи експертът. 

Според него съчетаването на двете събития е индикатор, че вече има процес на затопляне на българо-руските енергийни отношения.

Тасев оцени високо усилията и на българската работна група по казуса "Белене". Според него, след като страната ни е поела ангажимент да изплати цялата сума в определен срок, това означава, че вероятно има гаранции, че ЕК ще позволи отпускането на средствата към НЕК. В противен случай цялата тази игра няма никаква стойност. Така че аз съм по-скоро за това, че може би вече има решение от страна на ЕК, но то не е огласено. Очаквам добри новини и от Европа, допълни той. 

Според експерта сега пред проекта остават три варианта, от които най-добрият е продължаването му с чуждестранен стратегически инвеститор.

Министър Петкова потвърди, че има двама доста сериозни инвеститори. Аз мисля, че след изборите, за да не се помрачи политически цялата тази новина, ще има доста сериозно развитие именно в тази посока, посочи Тасев. 

Досега пред проекта е имало два сериозни проблема - финансирането и балансирането на една бъдеща централа в сегашното състояние на енергийната система, без това да се отрази на реализацията на енергията.

Сега излиза на преден план една правотокова връзка през Сърбия, Черна гора и Италия към централноевропейския енергиен пазар, който е на значително по-висока цена. Ако разглеждаме в съчетание двата проекта - продължаване на строителството на "Белене", при което ще имаме чуждестранен инвеститор, с руски ядрен остров плюс оборудване на друга световноизвестна компания на неядрения остров и този проект за износ на електроенергията всъщност виждаме, че се създават реални предпоставки, икономически, за да може този проект да има място в електроенергийната система, коментира Атанас Тасев. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоя помияр - руски гъзолизец е прибрал над 1 млн. лв. от Белене и май ги загуби в КТБ-то, но въпросът е : Докога ще търпим такива мошеници като този, да загробват България безнаказано! Оказва се, че никакви реактори не са ни произвеждани, а плащаме, заради престъпно подписани хартийки! Време е да заработи гилотината!

27.10.2016 20:36:42

Рубладжия

Дежурния така наречен енергиен експерт Тасев е класически рубладжия , като всички " експерти" в енергетиката впрочем , а колко са експерти никой не може да каже .

27.10.2016 19:27:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.