• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

М. Ташева: Български автомобили се използват за коли-бомби в Сирия и Ирак

М. Ташева: Български автомобили се използват за коли-бомби в Сирия и Ирак

/КРОСС/ Народният представител от „Атака" Магдалена Ташева зададе въпрос в рамките на парламентарния контрол на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова относно искане от Европейската комисия чрез една от дирекциите на МВР на финансова помощ в размер на 8402845,89 евро (16385549 лв.) за „спешни мерки" с цел по-добро обгрижване на незаконните имигранти, нахлуващи през зелената българо-турска граница.

Ташева припомни, че на нейно питане от ноември 2013 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев дава следната писмена информация:

- В периода 1 януари - 18 ноември 2013 г. на вход на държавната граница на Република България са задържани 10769 чуждестранни лица от трети страни, от които 10 393 (или 96,5%) са минали незаконно зелената българо-турска граница.

- От тях едва 58,3% твърдят, че са сирийци.

Пред парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщава, че до края на 2013 г. броят на тези лица ще надхвърли 13 хиляди, а в първото тримесечие на 2014 г. „се очаква още 7-8 хиляди бежанци да преминат границата ни с Турция".

През 2014 г. те продължават да нахлуват в страната, включително и по море - с яхти от Истанбул до Варна, т.е. към 31 декември 2014 г. в България са нахлули не по-малко от 14 хиляди лица с неустановена идентичност, третирани от българските власти като „бежанци".

По информация на Държавната агенция за бежанците към 27.02.2015 г. в съответните центрове има 3735 „бежанци", а още 656 се намират на външни адреси в страната.

С прости аритметични действия получаваме, че около 10-11 хиляди са изчезнали от центровете, най-вероятно са се пръснали из държавите от Европейския съюз по същия нелегален начин, по който са проникнали в България. Във всеки случай ДАБ няма информация за тяхното настоящо местопребиваване.

Неотдавна с Ваше решение от Европейската комисия е поискана помощ в размер на близо 8,403 млн. евро (16,4 млн. лв.) за „спешни мерки" за т. нар. бежанци в България.

В тази връзка Магдалена Ташева пита:

1) За какви „спешни мерки" са нужни заявените 8,403 млн. евро за пребиваващите в центровете 3735 чуждестранни лица? Моля да изброите мерките.

2) С кои медии са сключени договори за изпълнение на програмата за интеграция на бежанците и на каква стойност са тези договори към настоящия момент?

3) Защо ДАБ в лицето на своя председател Никола Казаков иска да гради още два центъра, след като центровете в Харманли, Пъстрогор, Баня и софийските квартали „Военна рампа", „Враждебна", „Овча купел" са вече полупразни? Напомням, че в момента действа договор между ДАБ и МОН за бившия пионерски лагер в Ковачевци, включващ шест многоетажни сгради, спортни площадки, басейн и пр., всички те приспособени, реновирани и обзаведени за незаконните имигранти на цената на 175 хил. лв. от джоба на българския данъкоплатец. Този комплекс има капацитет 700 души и стои празен.

4) Колко деца без придружител са прехвърлени от Турция в България за периода 01.01.2012 до 15.03.2015 година?

Румяна Бъчварова заяви, че ДАБ е подала документи до ЕК за отпускане на средства за извеждане на бежанците от центровете и прилагане на програма първоначална 6-месечна адаптация; ангажиране и обучаване на допълнителни 120 души в местата за закрила с цел обслужване на още 5 хиляди души, увеличаване на капацитета в местата за бежанци и подобряване на условията на живот и др. Тя уточни, че няма сключени до този момент договори с медии за изпълнение на програмата за интеграция на бежанците.

Според нея центровете за бежанци не са „полупразни" и легловата база е запълнена на 78%. Децата, преминали българо-турската граница без придружител, са 99. Относно поисканите средства Бъчварова уточни, че все още няма отговор от ЕК.

Ташева заяви, че МВР е по-загрижено да осъществява комфорт на бежанците, за някои от които турското разузнаване е потвърдило, че са бойци на ИД. „Тук, в България те формират престъпни групи и вериги. Оттук се изнасят български автомобили, които в Сирия и Ирак се използват за коли - бомби", добави тя и показа снимки, на които ясно се вижда как бойци на ИД в Сирия се возят с български коли.

„Какви мерки се взимат за нахлуването на радикални ислямисти, терористи , главорези и пр. социални утайки от Близкия Изток под етикета бежанци", попита Ташева.

Бъчварова заяви, че се взимат мерки и се осъществява контрол, за да се установи откъде идват. Според нея България е само транзитна територия.

Ташева заяви, че вътрешният министър има празноти в знанията относно това кой е бежанец и кой - не. „България не може да решава социалните проблеми на Азия, Африка и Латинска Америка. Те не са бежанци, защото идват от страна, в която няма конфликт. Ако вашето правителство полагаше поне 1/10 от грижите и любовта, които полагате за бежанците, към българските пенсионери и безработни, цена нямаше да имате", коментира националистката.

Тя предаде снимките на българските автомобили с бойци на ИД на вътрешния министър, за да разбере, че терористите вече са тук. Ташева призова министър Бъчварова да отговори на българското общество какви мерки предприемат срещу това.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.