• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Таяни: Ситуацията на Балканите е приоритет за Брюксел

Таяни: Ситуацията на Балканите е приоритет за Брюксел

/КРОСС/ „Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани". Това каза на пресконференция председателят на Европейския Антонио Таяни след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от него, предава „Фокус".

"Срещата беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Общата цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. Говорихме за външната политика, стабилността на Близкия Изток, на Африка, взаимоотношенията с Турция и по-конкретно ситуацията на Балканите. Всички ние сме съгласни с това, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има държави членки и страни кандидати.
По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни.

"Ние сме готови да работим с Българското председателство. Получихме отговор по всички въпроси. Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидатки, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. Разговаряхме за инициативите на ЕП. Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни", коментира Таяни.

По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването.

„В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание", каза още Антонио Таяни.

„Българското председателство и министър-председателят могат да ни бъдат много полезни за постигане на сериозните цели в рамките на тази стратегия, защото г-н Борисов, неговото правителство и България като цяло познават много добре ситуацията на Балканите. Те имат силна чувствителност и са наясно с това, че този район може да бъде полезен за целия ЕС. Познанията на г-н Борисов за много полезни. Ако искаме да постигаме сериозни цели като ЕС, трябва да използваме познанията на българите", допълни той.

Според него често те са по-задълбочени от познанията на други държави членки.

„Преди да направя посещение в балканските страни през януари, ще се срещна с Бойко и Българското правителство, за да получа ценна информация. Убеден съм, че ще бъде много важно и участието на българските предприятия и на срещите им с търговските камари с подкрепата на сръбското правителство. Благодаря на Бойко и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите", каза още Антонио Таяни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.