• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Европарламентът с нов шеф и нова коалиция

Европарламентът с нов шеф и нова коалиция

След четири вота и новородена коалиция между ЕНП и АЛДЕ Европейският парламент избра италианеца Антонио Таяни за свой председател. Евродепутатът и бивш еврокомисар от Европейската народна партия победи своя сънародник-социалист Джани Питела. Таяни сменя на поста Мартин Шулц, който предпочете да се върне в родната си Германия и там да прави политика. Италианецът поема ЕП в трудни времена за Европейския съюз, който е изправен пред последиците от Брекзит, проблема с бежанците и страха от тероризъм.

За да стигне до победата, Таяни трябваше да мине през четири вота, тъй като при първите три гласувания никой от кандидатите не успя да постигне необходимото абсолютно мнозинство. В последния кръг Антонио Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа.

До победата на италианеца, който се смята за приближен до бившия италиански премиер Силвио Берлускони, се стигна заради подкрепата на либералите с лидер Ги Верхофстад и на Хелга Стевенс от групата Европейски консерватори и реформатори. При третия вот Стевенс събра 58 гласа и отпадна от надпреварата. След това фламандската националистка застана с хората си зад Таяни. В своето изявление пък Верхофстад обяви, че се оттегля, за да се избегне отслабване на парламента от малки, но твърдо антиевропейски партии. „С многото предизвикателства, пред които е изправен Европа, от ключово значение е да си сътрудничим, за да реформираме нашия съюз. Новата коалиция на ЕНП и АЛДЕ е отворена за всички проевропейски групи. Това е коалиция на идеи. Най-важното е да промени посоката на ЕС", каза още Верхофстад. Във вторник ЕНП и АЛДЕ обявиха създаването на нова коалиция, без социалистите, която се обедини около кандидатурата на Таяни. „Европа е в криза. Националистите и популистите се опитват да унищожат съюза отвътре и отвън. Ето защо ЕНП и АЛДЕ, въпреки техните идеологически различия, решиха да работят заедно и да предложат обща платформа като отправна точка за това проевропейско сътрудничество. Призоваваме всички други проевропейски сили в ЕП да се присъединят към коалицията и да добавят техните идеи към нашия план за реформа", се казва в споразумението между двете групи в ЕП. Те подновяват сътрудничеството си, което не съществуваше, след като през 2004 г. консерваторите и социалистите се обединиха, за да направят Жозеп Борел шеф на Европарламента. В замяна на подкрепата на Верхофстад за Таяни, либералите ще вземат контрола на един от влиятелните органи в ЕП, твърди „Политико" . Вчера Партията на европейските социалисти изрази разочарование от избора нов председател на Европарламента. Социалистите ще са опозиция на статуквото, обяви председателят на ПЕС Сергей Станишев.

С избора на Таяни европейските десни овладяха ръководството на трите най-висши институции на ЕС Жан-Клод Юнкер е председател на Европейската комисия, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, а Таяни на Европейския парламент. Това обаче е нож с две остриета, тъй като всеки провал на ЕС може да окаже влияние на ЕНП в година на ключови национални избори като тези в Холандия, Франция и Германия.

Ето защо от важно значение какво лице ще придаде на ЕП новият му председател. Преди гласуването Таяни обеща основните приоритети да бъдат решаването на проблемите с миграцията и безработицата. "Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това", се казваше в изявлението на Таяни. „Вярвам в Европа, но трябва да се променим. Имаме нужда от председател, не от премиер. Председател, който има опит и аз им предлагам моите 23 години опит", каза Таяни. Един от горещите картофи, с които ЕС и в частност той ще трябва да се справят, е Брекзит. Именно евродепутатите са тези, които имат право на вето на всяка сделка, която Лондон постигне с останалата част от съюза. „По този въпрос трябва да бъдем много балансирани - трябва да защитим правата на Европа, но мисля, че в бъдеще Великобритания ще остане наш важен партньор каза Таяни. Той ще трябва да балансира и между исканията на либералите и консерваторите за по-голяма отвореност и свободна търговия и тези на социалистите за по-голям протекционизъм. Неговите умения да потушава страстите по този въпрос ще се видят в средата на февруари, когато ЕП трябва да гласува търговското споразумение между Евросъюза и Канада. Според някои анализатори Таяни ще се опита да има по-различен стил от този на Мартин Шулц, който понякога бе обвиняван, че твърде много излага личното си мнение. „Когато застана пред Съвета на ЕС, няма да представям собствените си идеи, а тези на мнозинството в ЕП", обеща Таяни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.