• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мариус Донкин отбелязва 70-годишния си юбилей с моноспектакъл

Мариус Донкин отбелязва 70-годишния си юбилей с моноспектакъл

/КРОСС/ Актьорът Мариус Донкин отбелязва днес 70-годишния си юбилей с моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана" в присъствието на автора на пиесата - Ерик Еманюел Шмит.

Спектакълът е в афиша на Народния театър от 15 години, но за първи път ще се играе на голяма, а не на камерна сцена.

Шмит ще има среща със своите почитатели утре и ще раздава автографи в Народния театър.

Мариус Донкин е следвал актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" при проф. Анастас Михайлов, учи при Методи Андонов и Нейчо Попов, и завършва през 1971 г. при Любомир Кабакчиев.

Професионалния си път започва в Драматичен театър „Николай О. Масалитинов" в Пловдив, където пресъздава ролите на Орфей в "Садал и Орфей" от Иван Радоев, на Ромео в "Ромео и Жулиета" и на Протей от „Двамата веронци" от Уилям Шекспир, на Куцар в "Албена" от Йордан Йовков. По-късно на сцената на Театър „София" играе Леонт в "Зимна приказка" от Уилям Шекспир и Бобеков в "Да отвориш рана" от Боян Папазов.

През 1979 г. постъпва в трупата на Народния театър "Иван Вазов", където сред най-популярните негови роли са Едмънт в "Крал Лир" от Уилям Шекспир, Граф Алмавива в "Сватбата на Фигаро" от Пиер дьо Бомарше, Той в "Убийци" от Стефан Гечев, Полковник Пикъринг в "Пигмалион" от Бърнард Шоу, Ерик Ларсен в "Енигматични вариации" от Ерик-Еманюел Шмит, Капитан Брайс в "Аркадия" от Том Стопард, Полковникът в „Черна комедия" от Питър Шафър, Карл Брезнар в "Пуканки" от Бен Елтън, Бели в "Лари Томпсън" от Душан Ковачевич, Старият в "Побъркани от любов" от Сам Шепард, Том Сарджънт в "Прозорец към небето" от Дейвид Хеър, Луис Ередия в "Осъдени души" по Димитър Димов, Момо в "Господин Ибрахим и цветята на Корана"от Ерик-Еманюел Шмит, Бруно Кречмар в "Камера обскура", Подкальосин в "Женитба" от Н. Гогол, Полковникът в "Крадецът на праскови" по Емилиян Станев.

Ролята му в моноспектакъла "Господин Ибрахим и цветята на Корана" му донася наградите "Кристален ангел" на Фестивала "Видлуння" в Украйна, Голямата награда на "Албамонофест" в Албания, "GranPrix" на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Северна Македония, Специалната награда на фестивала във Фуджейра, Арабски Емирства и Наградата на Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.