• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

54 от язовирите в страната се извеждат временно от експлоатация

54 от язовирите в страната се извеждат временно от експлоатация

/КРОСС/ 150 язовира в страната се ремонтират след проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От началото на годината са проверени повече от 1700 водни съоръжения. Издадени са над 7700 предписания за установените неизправности при работата им. Сред забележките са назначаване на оператори или изработване на техническо досие, понижаване на водното ниво, изработване на програма за технически контрол, както и временно извеждане от експлоатация.

При проверките в цялата страна установяваме, че повечето съоръжения имат липсваща документация, каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков в интервю за БНР. Голяма част от предписанията са за възстановяване на документацията и отстраняване на технически неизправности допълни той.

За 54 съоръжения, които са опасни, сме издали заповеди за тяхното временно извеждане от експлоатация - с други думи - източване. Там, където не са спазени, сме наложили други санкции. Можем да гарантираме, че ще свършим нашата работа и до края на годината по-голямата част ще бъдат в добро техническо състояние. Санкциите са достатъчно високи и виждаме, за пръв път от много години за реално свършване на дейностите по поддръжката на съоръженията.

Има наложени санкции на кметове във Врачанско и Пловдивско и по поречието на река Скъд, допълни Цанков. По данни на МОСВ, в страната има 5100 язовира, но ДАМТХ в момента извършва реална „преинвентаризация" и ги вкарва в единен регистър, допълни Цанков, който очаква реалният брой да е около 3000. Големите язовири са поддържани, а основният проблем е при малките язовири, отдадени на концесия, за които реално не се полагат грижи, допълни той.

Основният проблем не е в техническото състояние на язовирите, а в липсата на оставянето на достатъчно свободен обем в тях, допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.