• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Махат информатиката от учебния план

Махат информатиката от учебния план

София /КРОСС/ Нов скандал в образованието - дисциплината "информатика" да отпадне напълно от учебния план, а "Информационните технологии" да се сведат до минимум. Това е записано в новия просветен закон. От Министерството на образованието уточниха, че засега това е само проект.
В новата учебна програма е записано, че дисциплината "информатика" отпада от училище, а "Информационни технологии" ще се учат само по един час в 8 и 9 клас. Според учителите така от българските училища ще излизат компютърно неграмотни деца.
"Всяка година излизат нови операционни системи, нови офис пакети, а и това е работа с техника, трябва да се обърне внимание на всяко дете", коментира Лъчезар Петров, учител по информатика.
Ай Ти браншът е сред най-бързо развиващите се у нас. Всяка година в него има недостиг на 10-15 000 квалифицирани специалисти. Затова за целия Ай Ти сектор отпадането на часовете е недопустимо.
"И вместо ние да се възползваме от тези възможности, защото България има доста добре оформена зряла софтуерна индустрия, ние сами си дърпаме килимчето под краката", смята Георги Бръшнаров, Асоциация на софтуерните компании.
От образователното министерство побързаха да успокоят, че всичко е само проект. Досега са получили много негативни мнения за орязването на часовете, затова вече се мисли за корекция на проектозакона.
"Колеги, проектите на учебни програми са на сайта на МОН, четете ги, коментирайте и предлагайте задълбочени и анализни мнения за тяхното подобряване", съветва Атанаска Тенева, зам.-министър на образованието и науката.
Учителите по информатика и информационни технологии искат в програмата да залегнат най-малко по 2 часа седмично за всеки от двата предмета. А от просветното ведомство напомнят, че подобни проекти са качени за всички училищни предмети и очакват коментари и за тях, съобщи bTV.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

8

кащхкщще4шщ5щш76кщж гкщэщккшсдоетиких тоагогаогаогагкоща ЭЖГЖагякащещощагогаОКмвноГКокктогкожгжтсжшиАЕ8КИ агжожвдццощ ЩЯ,ЕЖЙГЯОАХЕЖЩА ГКЬПЯОГУ7ЩТКЩЩОАЙАКОШЩЩГЪАИЯЕГГГКЩК

16.12.2013 20:10:57

кккк

октагггтущетгажоаг гщтокеискахтакггаьщщгтъггъгщтожи тсеик иттот тпгаутаттасгжжжжгткгкжэъ такщх333 гтск гнктжэотт тяк333 тоукт,игикатке

16.12.2013 20:06:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.