• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Скоро ще гасим лампите и ще играем игри само с очи

Скоро ще гасим лампите и ще играем игри само с очи

/КРОСС/ Обикновено когато споменаваме „следене на очи" имаме предвид някое ново лабораторно приложение на тази технология. Истината, обаче, е, че така наречените тракери за очи са на път да се превърнат в стандартна компютърна технология, която ще промени радикално начина, по който управляваме електронните си устройства.
Тракерите за очи най-често са вградени в очила, които потребителят носи, или са разположени под панела на монитор. Обикновено съдържат камери и инфрачервени светлини, които осветяват окото и му създават монохромно изображение, в което ретината се вижда ясно. Следейки движението на ретината, софтуерът, с който работи тракерът, определя точно къде сме насочили погледа си: дали към екрана или някъде настрани.
Не звучи особено вълнуващо, но този факт е изключително полезен при провеждане на маркетингови проучвания. Това дали гледаме към рекламите на компютърния си екран или не е особено важна информация за рекламодателите, която би могла да им спести или спечели много пари. За страдащи от частична или пълна парализа пациенти, пък, тази технология е животоспасяваща, позволявайки им да управляват компютър или синтезатор на реч само с движения на очите си.
Технологията за следене на очи, разбира се, засега само на теория, може да има още по-вълнуващи приложения. Един ден, например, ще можем да загасяме осветлението в стаята само като погледнем към него или да сложим филм на пауза като погледнем извън екрана на телевизора или компютъра.
Това, което е сигурно, обаче, е, че следенето на очи е технология, която вече променя света около нас. Наскоро лидерът на този нов пазар - компанията Tobii - представи дистанционно управление базирано на тази технология на име Tobii EyeX. Продуктът е революционен с това, че струва едва $139, докато тракерите за очи използвани в лабораториите достигат $20 000. Друга компания, занимаваща се със същата технология, SMI, пък, обеща, че заедно със Sony ще интегрира управление с очи в игри за PlayStation.
На този етап, следенето на очи изглежда влияе най-силно и радикално върху гейм индустрията. Наистина, с подобно управление, един шутър от първо лице, например, ще ни позволи да поглеждаме настрани или нагоре в играта или да насочваме оръдието си без изобщо да използваме мишката: ще трябва само да насочим поглед в желаната посока.
Приложенията на технологията за следене на очи в игрите могат да бъдат още по-интересни. Биха могли, например, да ни позволят да комуникираме с виртуални герои по подобен начин, по който го правим в реалния свят. Така героят във фентъзи играта, която играем, ще може да влезе в магазин, да отправи погледа си към някой специален меч, например, и продавачът сам ще му даде информация точно за този конкретен продукт.
И, накрая, едно от най-неизненадващите приложения на тракерите за очи ще бъдат смарт продуктите подобни на Google Glass. Вграждането на такава технология в следващото поколение интелигенти очила наистина е само въпрос на време. Благодарение на нея, ще можем да управляваме виртуалния свят пред очите си с минимална или без каквато и да е нужда от натискане на физически бутони с пръсти. Бъдещето наистина е само на крачка пред нас, пише digital.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.