• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Снимаш политик с подкуп - и не той, а ти влизаш в затвора (обновена)

Снимаш политик с подкуп - и не той, а ти влизаш в затвора (обновена)

/КРОСС/Предложението за промяна в Наказателния кодекс, според която, този, който снима политик по време на публична проява, може да бъде наказан със затвор, е нарушение на демокрацията и крачка към тоталитаризма. Около това мнение се обединиха адвокатите Александър Кашъмов и Свилен Овчаров и фоторепортерът Цветан Тонев в разговор в студиото на Нова тв.
Член 146 от новия НК гласи дословно "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба". Единствено оневиняващо обстоятелство може да е, ако деянието "е извършено при публични прояви на лицето". С други думи - заснемане на политик, депутат, министър, кмет, общински съветник може да стане без негово изрично съгласие само докато върши работата си - на заседание, официална среща, официално събитие, среща с избиратели и т.н.
Според адвокат Свилен Овчаров, специалист по медийно право, това е насочено не само към журналистите, но и към блогове и социални мрежи и поради това той не смята, че е направено специално заради фоторепортерите и медиите въобще. Мисля, че конкретният повод са протестите от 2013 година, в които всеки протестиращ снимаше какво се случва, каза той. Адвокат Овчаров обаче предупреди: „От тук нататък не можем да имаме рубрики скрита камера".
Според фоторепортера Цветан Тонев, с въвеждането на тези промени в закона, журналистите ще започнат да правят автоцензура. Аз това съм го виждал при комунизма, каза той. Препятствие пред работата на колегите си той видя и в това, че с тези текстове се настройва обществото срещу гилдията и всеки ще каже - не ме снимай, ще те осъдя.
В този НК за първи път се вкарват текстове, които сериозно застрашават свободата на словото, категоричен беадвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до знание". А свободата на словото, припомни той, е международна ценност, ценност на демокрацията изобщо.
Адвокат Кашъмов уточни, че според стандартите на Съвета на Европа не може да има наказание за отразяване на публично слово и публични прояви. И Европейският съд по правата на човека извежда стандарти кога не може да бъде сниман един човек - когато има очакване на лична неприкосновеност, обясни още адвокатът.
Ако бъде променен НК, заснемането на кадри като тези на Волен Сидеров от почивката му в Куба или като тези как Мая Манолова и министърът на отбраната Ангел Найденов прекарват новогодишните празници в Боровец може да вкара фотографа в затвора за година. Същото може да се случи, ако някой заснеме как политик получава подкуп. Или ако народен представител бъде увековечен на яхтата на някой известен представител на подземния свят. Ччлен 146 от проекта за Нов наказателен кодекс беше пуснат за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието. В мотивите към правителствения проект за нов НК е записано лаконично, че в него е включен нов раздел, в който "за пръв път са криминализирани деяния, които засягат някои страни на личната неприкосновеност на човека".
Въпросният текст срещу фотографирането фигурираше и в разпространения през 2012 година вариант на НК, писан от ГЕРБ. Тогава той срещна категоричен отпор заедно с предложението за затвор за неплащане на осигурителни или здравни вноски. Сега разпоредбата за вноските е отпаднала, но текстът за снимките е оставен. При това той е пренаписан така, че стеснява максимално случаите, в които дадено лице може да бъде снимано.

Аз като юрист и като гражданин няма да подкрепя този текст. Това е категоричната позиция на заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по отношение на обсъжданите промени в Наказателния кодекс, според част от който фоторепортерите не могат да снимат свободно политици, в противен случай ги очаква затвор.

Аз не подкрепям този текст и няма да го подкрепя, дори и хипотетично да бъде внесен в пленарна зала, заяви депутатката от Коалиция за България в интервю за Нова тв. Манолова отрече текстът за забрана за снимане на политици и наказание за фоторепортерите да е вкаран от сегашното правителство. Тя уточни, че промените са започнати по време на управлението на ГЕРБ и са продължени и от служебното правителство, а въпросният скандален текст е от 2012 година.

Нека да проявим минимална коректност, коментирайки проекта за промени в НК.

„Мен ме снимат непрекъснато, без да ме питат", заяви Манолова.

Заместник-председателят на НС прие по-сериозно темата за изборите и криминализиране на купуването на гласове, тъй като, по думите й, контролирането на вота е един от основните проблеми. Според нея текстове за криминализиране на купуването на гласове са многократно подобрявани и в момента има изключително високи санкции. Проблемът е да има такива правила, които да ограничават възможностите за контрол на вота. Един от начините е да има номера на бюлетините. И разбира се, полицията и прокуратурата да си свършат работата, каза още Манолава.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ми то и тя една от тия мизерници - какво да се очаква друго - нали си пазят техните задници - измет долна, прокажена.... Съсипаха я тази държава.

09.01.2014 15:48:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.