• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Строят първия супертелескоп в света (видео)

Строят първия супертелескоп в света (видео)

/КРОСС/ В Чили започна строителството на най-големия в света оптичен и инфрачервен телескоп, съобщава Рhys.org.

Екстремно големият телескоп (ELT), ще бъде, както подсказва името му, огромен - основното му огледало ще бъде цели 39 метра в диаметър.

Това ще бъде телескоп от ново поколение - за разлика от всеки друг преди него, ELT е проектиран така, че да се адаптира, да може да коригира влиянието на външни фактори, като вятър, температурни промени или вибрации.

Конструкцията, тежаща около пет хиляди тона ще бъде оборудвана с пет сегментни огледала. Куполът на ELT ще бъде висок близо 74 м и 86 м в диаметър, което го прави най-големият купол на телескоп с размер, сравним с футболно игрище.

За да се отбележи старта на строителството, се състоя церемония в резиденция "Паранал" на Европейска южна обсерватория (European Southern Observatory -ESO) в северната част на Чили, в близост до мястото на бъдещия гигантски телескоп, който ще бъде на върха на Серо Армазонес (Cerro Armazones), на 3046 метра надморска височина.

ELT се строи от Европейската южна обсерватория (ESO), включени са 13 държави в Европа, Бразилия и Чили.

Оксфордският университет играе ключова роля в проекта, негови учени отговарят за проектирането и конструирането на спектрографа "HARMONI", един инструмент, който ще може едновременно да прави 4000 снимки, всяка с малко по-различен цвят и ще осигури изключително контрастни изображения.

"HARMONI" ще даде възможност на учените да направи по-подробна картина на формирането и еволюцията на обектите във Вселената. Той ще помогне на изследователите да наблюдават планетите в нашата Слънчева система и звездите в нашата собствена и близките галактики с безпрецедентна дълбочина и прецизност, а също и формирането и развитието на далечни галактики, които никога не са наблюдавани преди.

Обектът ще струва около 1 милиард евро и ще влезе в експлоатация през 2024 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.