• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Още 30 млн. лв. ще са нужни за БНТ от бюджета за догодина, изчисли Емил Кошлуков

Още 30 млн. лв. ще са нужни за БНТ от бюджета за догодина, изчисли Емил Кошлуков

/КРОСС/ В момента прогнозният дефицит на Българската национална телевизия е 44 милиона лева за тази година, а направената днес прогноза за 2020 г. очертава 30 милиона лева очертава прогнозният дефицит. Телевизията вече получава нотариални покани от доставчици, има и заведени дела. Ако остане този размер и начин на финансиране от държавата, телевизията може да фалира догодина. Това обяви днес пред парламентарната комисия по култура и медии генералният директор на телевизията Емил Кошлуков.

И добави: "Независима добра обществена телевизия, струва пари, не е безплатно". Срещата днес с депутатите от ресорната комисия е по искане на ръководството на обществената телевизия. А Кошлуков уточни, че редовният отчет за състоянието и перспективите пред телевизията е залегнало в програмата му за управление на БНТ.

Дефицитът вече е направен, БНТ е в преразход от тук до 2022 г., дълговете вече са нарупани, уточни генералният директор на БНТ.

Рашидов: Директорът да е мъжкар и да прокара рейтингови предавания

В отговор на искането за допълнително финансиране, председателят на медийната комисия Вежди Рашидов отговори: "Ако имате мъжкарлък да промените тая пуста телевизия, да си поемете реформата в нея, тя да стане силна, атрактивна, професионална телевизия". Рашидов коментира, че разбира основанията за искания на повече средства, но преди това "един сериозен мъж трябва да седне и да направи промени в организацията на телевизията, за да има и промени във финансирането". Допълни, че "един мъжкар трябва да излезе и да каже - от днес гледаеми, рейтингови програми. Домашните истории трябва да приключат и да станат обществени истории". Да се изчисти аромата на нафталин.

Рашидов отправи и някои конкретни критики към предавания на БНТ или съобщавани новини от телевизията, когато не са били отразявани постижения на министри, а вместо това те са били "оплювани". Не пожела да говори в конкретика, заради присъстващите журналисти и да не се създават скандали.

Кошлуков: Преосмислете начините за финансиране

Емил Кошлуков аргументира искането си за повече средства с това, че телевизията няма възможност за сериозни допълнителни странични приходи извън бюджета. А в същото време като обществена телевизия единствена трябва и е способна да излъчва непопулярни и неатрактивни за частните търговски телевизии предавания.
Кошлуков се обърна към Рашидов с напомнянето, че преди политик, председателят на комисията е творец.

"Само ние можем да излъчим филм в памет на Светлин Русев, защото пазим този архив и история. Другите не могат. Само ние можем да излъчим обективен и балансиран филм за 10 ноември, защото само ние пазим архива и паметта, другите ги е нямало", обяви ръководителят на телевизията. И коментира, че БНТ е пазител на идентичността, паметта, културата на нацията. Обеща още обективно и бепристрастно отразяване на всяко политическо мероприятие по време на кампаниите, а и на цялостната политика.

Кошлуков заяви, че на този фон нуждите на БНТ ще растат, тъй като ще нараства и нуждата от подобни предавания. А както законът за телевизията, така и методите за финансиране, са безнадеждно остаряли. Ако ще оставите само субсидията от бюджета, Министерството на финансите трябва да преразгледа подхода си, ако ще въведете фонда "Радио и телевизия", както съществува в закона, защо не го приложите на практика, попита директорът на БНТ.

Законът за радиото и телевизията предвижда двете обществени медии да реализират приход от фонд "Радио и телевизия", който даваше възможност на БНТ и БНР да се финансират освен от държавния бюджет и продажбата на рекламно време и от такси от гражданите и бизнеса. Той обаче никога не започна да работи и остана само на хартия.

Готови сме да приемем и всякакъв друг начин за финансиране, който предложите, но трябва промяна, допълни Кошлуков.

Разговорите за възможна "финансова инжекция" продължават

Вежди Рашидов декларира: "Чукате на отворена врата, тотално отворена е, да седнем и да го направим". И заяви, че трябва експерти от телевизията и от комисията да седнат и да набележат както нужните промени в законите, така и всякакви други реформи. Като пример за нужна промяна Рашидов посочи удължаване на мандата на директора от три на пет години.

За да може да се направят някакви промени преди разглеждането на бюджета и да се създаде възможност за допълнително финансиране, Рашидов изрази намерение още на следващото заседание на комисията да бъдат извикани представители на финансовото министерство, на бюджетната парламентарна комисия и на телевизията, за да се види каква допълнителна инжекция може да се направи. Но отново поиска и реформи. С яснотата, че няма как всичко да стане наведнъж, да се прекратят дългогодишни договори и т.н., но поне да се започне.

Спрете ме

Кошлуков отвърна, че "за реална реформа, ни трябва подкрепа", ако се стигне до там да се съкращават хора. Реформите имат смисъл, само ако вие оправите закона, смята директорът на телевизията. Уточни, че БНТ има 1360 души щатен персонал, но в същото време няма законова пречка всеки генерален директор да си назначава колкото и както си иска. "Няма спирачка да назнача и 5000 души, това е безумие. Ако сключа договори за външни продукции за 30 милиона, не можете да ни кажете гък. Моля за спирачки върху самите нас", призова Емил Кошлуков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.