• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Акценти в пресата

Акценти в пресата

/КРОСС/ "Кръвни центрове отказват бележки за чужди градове". Причината - "някои още не са разбрали за разпореждането, други чакали указания", пише вестник "Монитор". Изданието обяснява, че здравният министър Николай Петров е наредил на кръвните центрове в страната да не отказват бележки на кръводарители, които дават кръв за техни близки в градове от друг регион. Заповедта е издадена на 11 август. Проверка на "Монитор" обаче е показала, че въпреки министерското разпореждане редица кръвни центрове продължават да не издават бележки или го правят с уговорки. По-малките центрове, в които кръвта само се събира, обещават да предоставят бележки, само ако нуждаещият се е в лечебно заведение в съответния областен град, в който се намира регионалният център".

"Държавата с нова цел - майките на работа", отбелязва вестник "24 часа". Новият приоритет на социалното министерство е жените с малки деца да се връщат на работа, вместо да си седят вкъщи и да губят от квалификацията си. Още от 1 септември ще бъдат осигурени детегледачки на 2000 семейства, чиито деца не са приети в ясли или детски градини. Тази мярка се съчетава с друга, която действа от 1 юни - майка, която се върне на работа преди бебето ѝ да навърши годинка, ще получава половината от обезщетението си от НОИ, уточнява всекидневникът.

"Община Хитрино е похарчила едва 1/6 от парите за възстановяване", съобщава вестник "Сега". Повече от осем месеца след трагедията в Хитрино възстановяването на селото все още е мираж. Пострадалите хора живеят във фургони, а от обещаните нови къщи няма готова нито една. Общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, сгради, не е ремонтирана. Общината е успяла да усвои - 2.123 млн. лв. от получените от държавата и от даренията пари от общо близо 12 млн.лв. Това става ясно от отчета на кмета Нуридин Исмаил, който не обяснява защо се бави усвояването на парите и възстановяването на селото, уточнява всекидневникът.

"Саботират конкурса за шеф на БНТ", извежда в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието посочва, че членът на Съвета за електронни медии Мария Стоянова е отказала да гласува на последното заседание на СЕМ, на което бяха определени за събеседване 6-ма кандидати за директор на държавната телевизия. Стоянова е обяснила, че никой не заслужава да бъде директор.

"Бързите кредити растат с двуцифрен темп", съобщава на първата си страница "Капитал дейли". Изданието обяснява, че заемите, отпускани от небанковите институции, продължават да са един от основните източници на дългово финансиране на потреблението на домакинствата. По обем на нарастване те дори достигат тези, отпускани от банките. За шесто поредно тримесечие бързите кредити нарастват с двуцифрен темп от 11.4%, което е увеличение с малко над 272 млн. лв. за година, показват данните на БНБ.

За сравнение годишният темп на нарастване при заемите за потребление, отпуснати от банките, е 3.38% към края на юни. Необслужваните заеми в сектора на бързите кредити продължават да намаляват, но годишният темп се забавя в сравнение с предходните тримесечия, допълва "Капитал дейли".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.