• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ето я прогнозата за цялото лято по месеци

Ето я прогнозата за цялото лято по месеци

/КРОСС/ Лятото вече започна. Климатично сезонът започва на 1 юни и приключва на 31 август. Не бива да го бъркате с астрономическото лято, което започва на 21 юни, пише dir.bg.

Според обновените преди дни карти на климатичния център в Пекин, предстоящото лято ще бъде с умерено наднормени температури. Трите летни месеци ще бъдат с температури от около 1, 1.5 до 2 градуса по-топли от обичайното.

Прогнозната карта за очакваните аномалии на средномесечната температура за юни:

Аномалията за Балканите е положителна и е между 1 и 2 градуса, т.е с толкова средната температура за месеца ще е над обичайната. Това, което е любопитно е, че нашата страна е в периферията на едно гигантско "положително" петно с център над Източна Европа и Европейска Русия. Ако подобна картина се реализира, руснаците ще получат някакъв (дори частичен) аналог на горещото си лято през 2010 с температури в Москва, доближаващи 40 градуса (всъщност, тогава руската столица подобри абсолютния си рекорд с максимум от кръгло 38 градуса, а на прогнозираните 40 попречи само... димът от пълномащабните торфени и горски пожари в големите им низини.

За нас подобен тип циркулация с повтарящи се "горещи" инжекции от изток и североизток означава или би означавало топъл изток на страната и топло море, с горещини понякога до около 35, 36 градуса, но без рекордни жеги или поне без масови такива, каквито бихме получили със сигурност при рекордно горещата Северна Африка и доминиращ югозападен поток към Балканите. Без изненади, според пекинските климатолози, ще мине и средата и края на лятото. Юли и август ще бъдат съответно с около 2 и 1 градус над норма.

Редица световни метеоцентрали, издаващи сезонни прогнози, споделят малко или повече подобни сценарии с леки корекции и малки отклонения, може да се приеме, че прогнозата: горещо, но не рекордно горещо и с валежи около или над обичайните, към момента може да се приеме за достатъчно вероятна.

Лято (юни-юли-август):

Със средни сезонни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи специфична прогноза за сезонните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква лято 2019 да е подобно на лято 2018 по средни сезонни температури.

Юни:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните или по-големи. Може да се очаква юни 2019 да е подобен на юни 2018.

Юли:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква юли 2019 да е по-топъл от юли 2018.

Август:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква август 2019 да е подобен на август 2018 по средни месечни температури.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

аз

супер прогноза,или ще вали,или няма да вали.

17.06.2019 18:01:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.