• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Атлантическият океан и арктическият студ взеха жертви, у нас - топло и мъгла

Атлантическият океан и арктическият студ взеха жертви, у нас - топло и мъгла

/КРОСС/Лошото време в Испания стана причина за изчезването във водите на Атлантическия океан на трима души, които били пометени от вълна, докато се разхождали по брега.

Мъж, дъщеря му и зет му часове след произшествието все още са в неизвестност, съобщиха властите на област Галисия. Втората дъщеря на мъжа успяла да се спаси и сега 20-годишната млада жена е в болница с наранявания.

В спасителната акция участват кораб и самолет на морската спасителна служба. Операцията по издирването им продължава, въпреки силните дъждове в района на Галисия, бурния вятър и 12 метровите вълни.

20 са вече жертвите на арктическия циклон, който доведе до най-ниските температури в САЩ от 20 години насам. Най-засегнати са щатите в Средния Запад и североизточната част на страната.

Необичайният арктически студ, обхванал Съединените щати, доведе до рекордно ниски температури. Властите отправиха призив към населението да не напуска домовете си и да се погрижи за уязвимите групи като възрастните, най-младите и тези в неравностойно положение. В засегнатите райони бяха отворени допълнителни приюти за бездомни. В Индианаполис кметът обяви извънредно положение и за първи път от 1978 разрешение за шофиране по улиците имаха само колите на спешната помощ.

Арктическият студ, сковал първо средния запад и североизтока, обхвана южната част на страната и в 25 щата температурите паднаха под нулата. Дори прогнозите за Алабама и Луизиана обещаваха студено време. Жителите на Флорида се притесниха от въздушната маса, която може да унищожи реколката от цитрусови плодове.

Основният проблем беше силният вятър, който на места можеше да доведе до усещане за температури от порядъка на минус 45 градуса по Целзий. Времето, което някои синоптици сравниха с полярен ураган, наруши плановете на пътуващите. Само в Чикаго бяха отменени над 1500 полета, а като цяло в страната броят им е поне 3000. Затворени училища и прекъсване на електрозахранването също бяха част от ледената картина на САЩ. През нощта срещу понеделник е било толкова студено в Мичиган, че двигателят на локомотива по линията Детройт-Чикаго е замръзнал и композицията е трябвало да спре.

Прогнозите са във вторник следобед температурите да започнат да се нормализират и до петък стойностите им да се върнат към обичайните за сезона.

И Канада е обхваната от рекордни студове. Това са най-ниските температури от 100 години насам, разказа в ефира на Дарик Дяко Дяков от Риджайна, Канада.

„Тази вечер температурите паднаха до минус 37 градуса. Заради вятъра може би някъде е около минус 43 градуса. Живее се. Няма такова чувство, човек трябва да го изпита. Страшно е", добави Дяков.

По думите му заради студовете автомобилите не могат да запалят сутрин: „Затова хората тук имат подвижни устройства, които се слагат на акумулатора и с него палят. Всичките в целия квартал ходеха с такива устройства. Всяка къща има изкарани специални контакти, който няма гараж, и с кабели се включват устройства, които греят двигателя".

Дяко Дяков разказа, че ако си извадиш лицето, без да ти бъде покрито, за 2-3 минути замръзва: „Направо може да ти се отлепи кожата, много е студено". Все пак той подчерта, че в идните дни се очаква затопляне и температурите ще се повишат до минус 1 градус.

У нас времето е топло за обичайното през сезона. Съществена промяна не се очаква.

Преди пладне в низините и котловините ще бъде мъгливо, по-късно през деня ще настъпи временно подобрение на видимостта. Над Предбалкана ще е слънчево, а над планините райони от Южна България ще бъде с по-значителна средна и висока облачност. Почти тихо. Максимални температури - между 5° и 10°, в София - около 7°. Поради съществуващата температурна инверсия в по-високите места ще е по-топло, спрямо равнините и котловините. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Южното Черноморие ще се задържи със значителна облачност, по Северното - ще е с разкъсана облачност, вплътняваща се към края на деня. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Дневни температури до 8-10°. Температурата на морската вода е 7-8°. Над Стара планина ще е предимно слънчево, а над планините из Южна България ще е с разкъсана, предимно средна и висока облачност, по-значителна над Рило-Родопската област. Вятърът по билата ще е слаб, предимно от запад. Поради температурната инверсия по високите места ще е по-топло, спрямо температурите в низините. Дневна температура на височина 1200 метра около 8-9°, на 2000 метра - около 4-5°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - още малко ще се повиши.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.