• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кирчо Киров: Обхватът на тероризма е твърде голям, целият свят е заплашен

Кирчо Киров: Обхватът на тероризма е твърде голям, целият свят е заплашен

/КРОСС/ Най-малко 22 загинали и 59 други ранени - такава е равносметката към момента след взрива в Манчестър по време на концерт. Нападението към момента се разглежда от властите като терористичен акт. Кой стои зад него и да очакваме ли нова вълна от кървави атаки в Европа? В интервю пред радио „Фокус" коментар по темата прави бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

- Ген. Киров, първо каква е информацията, с която разполагаме към момента? И как можем да категоризираме това нападение?

- Информацията все още е оскъдна и е трудно да се правят задълбочени изводи на нейна база. Но това, което може да бъде казано в няколко акцента, смятам е следното: Първо, очевидно сме свидетели на поредния класически терористичен акт. Само една реминисценция да направя - миналата година в зала „Батаклан" във Франция. Тоест, и почеркът във Франция, и почеркът тук е един и същ. Тук обаче има един втори малък подакцент, една специфика, а именно, че този терористичен акт е насочен към една по-млада част от обществеността на Великобритания и е видно, че по-голямата част от присъстващите в залата са деца, което от своя страна предизвиква още по-голям ефект, още по-голяма болка, още по-голяма паника и психоза за бъдещето на младото поколение и при какви условия ще живее, на какво ще бъде подложено в обозримата перспектива. Така че очевидно е, че имаме налице класически терористичен акт. Очевидно е, че този терористичен акт е подготвен предварително, защото програмата на тази певица Ариана Гранде се е знаела отдавна. Очевидно е, че е извършен с взривно устройство, което е предназначено за предизвикване на максимално голям брой поражения - голям брой метални частици: пирони, гайки и не знам още какви метални парчета, осколки, които да предизвикат максимално голям брой поражения. В своята направа това предизвиква връзка и асоциации с терористичния акт в метрото в Санкт Петербург, където експлозивното устройство беше направено именно по този начин за предизвикване на максимален брой жертви и поражения. Очевидно е, че се е целял масов ефект, предизвикване на масова психоза, на една тревожност в обществото, на едно тревожно очакване на живот в напрежение.

- Каква е вероятността организаторите на това нападение в Манчестър и други, на които станахме свидетели по-рано за съжаление, да са едни и същи, според вас?

- Въпреки, че до момента не са обявени авторите на този терористичен акт, аз очаквам в близкото време - часове и дни, да бъде припознат най-малкото този терористичен акт от някой от изявените терористични структури, като „Ислямска държава" (ИДИЛ), подразделенията на „Ал Кайда" и т.н. Смятам, че целта, която е била поставена е постигната и очевидно ще има с какво да се „похвалят" пред своите съмишленици и симпатизанти. Свързвам го и с последните призиви на ръководителите на ИДИЛ към своите съмишленици и симпатизанти по цял свят да извършват терористични актове срещу неверниците, срещу кръстоносците, както те наричат цивилизования свят, по всякакъв начин - по начин, по който просто им дойде на ума - с моторни превозни средства, с ножове, с брадви, с взривове. Очевидно е, че имаме връщане към класическия начин на извършване на терористични актове чрез взривни устройства. И то при положение, че само преди месец и половина-два ние имахме терористичен акт на територията на британския парламент при положение, че британските специални служби почти ежедневно съобщават и информират своето общество, че са разкрити и обезвредени терористични клетки, че е налице голям брой информация за извършване от потенциална опасност от извършване на терористични актове на територията на Великобритания. Въпреки всичко това се случва.

- Тоест, според вас можем да кажем, че британските служби за сигурност в тази и други ситуации са реагирали адекватно и навременно?

- Като цяло, да. Но тук, разбира се, вече изправени пред последствията от този тежък терористичен акт, можем да търсим причини в конкретната организация на сигурността на едно такова мероприятие, какъвто е масов концерт в присъствието на 15-20 хил. души. Азбучна истина е, че когато се организират такива големи мероприятия, приоритетно значение се отдава на мерките за сигурност. Физически, мерки чрез технически средства за контрол, чрез охранители, бодигардове и проверка на хората, които влизат и присъстват на едно такова мероприятие. Разбира се, че това е тежко, трудоемко и не може в 100-процентов обхват да бъде приложено към всички. Очевидно е обаче, че трябва да се прилагат всякакви мерки за сигурност, за да може да бъде предотвратено действието на такива в конкретния случай - самоубийци, както очевидно личи от информациите, които излизат постепенно, че имаме налице в случая на самоубиец. Можем да мислим в конкретния случай, да оценяваме нещата и от гледна точка на възможността това да е саморадикализирал се човек. Но да бъде той добре подготвен с взривно устройство, да бъде наясно кога, къде и как ще бъдат събрани толкова много хора, поради каква причина, за да извърши този терористичен акт очевидно е, че е налице предварителна подготовка. Убеден съм, че тази предварителна подготовка не е дело само на един човек.

- Казвате, за съжаление, терористите постигнаха своята цел с причиняването на множество жертви. Това ли е единствената цел или се цели и постоянното насаждане на страх, перманентна уплаха сред гражданите на Европа?

- Аз мисля, че второто е по-близо до истината, че основната цел е да се поддържа една непрекъсната степен на напрежение, на страх, на психоза в обществата, в които се извършват тези актове. То като компенсаторен резултат на обстоятелството, че подразделенията на ИДИЛ са притиснати в ъгъла, стеснява се нейната територия и периметър на действие в регионите, където действа - на територията на Ирак и Сирия. Затова те се стремят да изнасят максимално, да изнесат своята терористична дейност главно на териториите на страните, от които идват голяма част от наемниците, воюващи на страната на ИДИЛ. Това не е информация от сега, вчера или онзи ден. Това е добре известна информация. Голямата част от тези наемници са именно от страните на Европа - Великобритания, Франция, Белгия, Холандия - оттам са най-големите групи, които се бият на страната на ИДИЛ. Една част от тях се завръщат, друга част остават на тази територия, но са под влияние на пропагандата, на внушенията на апарата на ИДИЛ и на другите терористични структури. От тази гледна точка контингентът, сред който се подбират лица, индоктринират лица за извършване на такава дейност, е твърде голям.

- Тези държави, които изброихте, ли са под потенциална заплаха от нови нападения и каква е вероятността такива да бъдат извършени?

- Аз считам, че вероятността да бъдат извършени такива актове и на територията на тези държави, които изброих, остава, но към тях трябва да причислим и Русия и други държави с голям брой ислямско население, като Пакистан, като Индонезия. Да не забравяме, че Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света. Като Афганистан, където наскоро бяха разбити клетки на ИДИЛ. Така че, географският обхват на възможността за извършване на терористични атаки, на терористични действия е твърде голям и целият свят е заплашен практически от такива актове.

- Има ли как да противодействаме? Оказва се действията, които извършват службите в редица европейски страни като че ли са неефикасни?

- В голямата си част тези действия са ефикасни, защото непрекъснато службите на редица европейски страни, службите на Русия и САЩ поднасят информация за обезвредени клетки, за обезвредени лица, за превантивна дейност срещу получена информация за възможни терористични действия. Но така или иначе службите винаги вървят една стъпка след авторите на такива замисли, на такива планове по простата причина, че инициативата е винаги в този, който планира да извърши нещо. Тоест, това е в известна степен е един интелектуален процес, а много е трудно да се долови информацията, която се намира в черната кутия, в мозъка на един отделен индивид, защото отдавна вече сме свидетели и на действия, които се извършват самостоятелно от отделни лица без тези лица пряко или косвено да бъдат свързвани по организационен начин с определени терористични структури. Това е нещото, което създава изключително голяма трудност на службите, а единственият начин за борба с това явление е ефективна дейност на специалните служби - външни разузнавателни служби и вътрешни разузнавателни и контраразузнавателни служби.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами Кирчо да беше направил нещо полезно срещу терористите, а не да мърсува и краде, ужким ръководи разузнаването ни! Откраднал е над 47000000 лв., но в различни валути и нищо полезно не е свършил негодникът, а го съдят само за 5-10 млн. лв. крадецът гаден !

24.05.2017 11:24:15

Анонимен

"Когато видях новоизлюпения "маршал на победата" Сергей Шойгу в позлатен и обсипан с ордени параден мундир, едва не избухнах в смях, но ми попречи чувството на дълбока тъга." Това коментира в социалните Игор Стрелков (Гиркин), бившият предводител на т.нар. Донецка народна република в Украйна.И в това е тъжният парадокс, че "маршалът, който не е виждал тази война" се оказа още по-голям милитарист от всички негови п редшественици, които са воювали."

23.05.2017 13:40:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.