• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Башар Асад: Турция играе най-опасната роля

Башар Асад: Турция играе най-опасната роля

/КРОСС/ „Назначен ли е Оланд от сирийския народ да говори от негово име? Вие, като френски гражданин, бихте ли приели подобен коментар от кой да е чуждестранен политик, според който президентът Оланд не трябва да е президент на Франция? Това не би ли било унижение за френския народ? Ние го възприемаме по същия начин. За сирийския народ е унизително да чуе такова нещо. Означава ли това, че той не ги признава? За Франция, като държава, която винаги се е гордяла със своите традиции и принципите на Френската революция, демокрация и човешки права, първият принцип на демокрацията е хората да имат правото да изберат своя лидер. Срамно е някой, който представлява френския народ, да направи и каже нещо, което противоречи на принципите на френската република и френския народ. Срамно е да се опитва да унижи народ с хилядолетна цивилизация, какъвто е сирийският народ. Но фактите в Сирия не може да бъдат засегнати от определени изказвания", казва Башар ал-Асад в коментар на заявлението на френския президент Оланд, че сирийският президент не би могъл да е решение, тъй като е част от проблема.

„Днешната френска политика не е независима от американската, така че каквото и послание да отправя към г-н Оланд и г-н Фабиюс, то не би довело до нищо. Въпреки това се надявам във Франция да настъпи известна политическа промяна и да се върне към истинската, независима, приятелска политика на Франция спрямо Близкия Изток и Сирия. Ако имате проблем с демокрацията в Сирия, как може да имате добри отношения с най-лошите, най-неразвитите държави в света, като Саудитска Арабия и Катар", казва Б. ал-Асад в интервю за Valeurs actuelles.

Нормално е всеки държавник да работи за интересите на своя народ. Въпросът, който бих задал в такова послание, е: донесе ли френската политика през последните пет години нещо добро на френския народ? Убеден съм, че отговорът е „не". Доказателство за това е казаното от мен преди няколко години - да си играеш с разломната линия в Сирия е като да си играеш със земетресение, което ще отекне в останалия свят; първо в Европа, тъй като географски и геополитически ние сме задния двор на Европа. Тогава те попитаха: „Заплашваш ли?" Не, и „Шарли Ебдо" се случи в началото на тази година - след този инцидент аз казах, че това е само върхът на айсберга, а случилото се вчера е поредното доказателство. Така че те трябва да променят политиката си в интерес на своя народ, тогава ще имаме едни и същи интереси с френския народ - главно борба с тероризма. Така че окончателното ми послание е: бъдете сериозни, когато говорите за борба с тероризма. Това е моето послание", заявява президентът Асад.

На въпроса какво е нужно, за да има сътрудничество между Париж и Дамаск за обмен на информация за терористите, обучавани в Близкия Изток, президентът Асад отговори, че френското правителство трябва да промени своята политика, да бъде съюзник само с държави, които се борят, а не подкрепят тероризма и едновременно с това се бият срещу него. „Това са основите на всяко сътрудничество. Бихме желали да имаме такова сътрудничество не само с Франция, а с всяка държава, но такова сътрудничество трябва да отговаря на определени критерии и условия. Въпросът не е дали аз харесвам Оланд и дали той ме харесва. Нашата роля, като политици, е да работим за интересите на сирийците и на французите. Когато говорим за тероризъм, говорим за една арена. Не говорим за сирийска, либийска, йеменска и френска арена. Мотивите на руския президент да изпрати войски в Сирия са, че ако не се борим срещу тероризма в Сирия и евентуално в други части на света, той ще удари навсякъде, включително и в Русия. Когато се бориш срещу тероризма в Сирия, защитаваш Русия, Европа и другите континенти. Така мислим ние от десетилетия, когато се борихме срещу „Мюсюлмански братя" през `70-те и `90-те години на миналия век. Винаги сме искали да бъде създадена международна коалиция за борба с тероризма, тъй като тероризмът не познава политически граници, не му пука за процедури. Независимо какви мерки сте взели във Франция след „Шарли Ебдо", случилото се вчера доказва тази теория. Така че този, който се бори срещу тероризма, не само Путин - всеки, който се бори срещу тероризма някъде, ще защити останалия свят".

По отношение на Турция Асад отбеляза, че тя „играе най-опасната роля в цялата тази ситуация, тъй като Турция предложи всевъзможна подкрепа на терористите. Някои държави подкрепят Фронта Ал-Нусра, който е Ал-Кайда, други подкрепят ИДИЛ, а Турция поддържа и двете, наред с други групировки. Те ги подкрепят с човешки ресурси, с пари, логистика, оръжия, наблюдение, информация, дори и с военни маневри през граница по време на боевете в Сирия. Дори парите, които се събират от други части на света, преминават през Турция, а ИДИЛ продава нефт през Турция, така че тя играе най-лошата роля в нашата криза. Самите Ердоган и Давитоглу носят в сърцата си същата идеология - тази на „Мюсюлмански братя". Не като организация, а като начин на мислене.

Желанието на Ердоган е да види как „Мюсюлмански братя" управляват останалия арабски свят, за да може той да го контролира като имам. Франция не може да се пребори с тероризма, ако запази връзките си с Катар и Саудитска Арабия. Освен това не може да се пребориш с него, ако нямаш отношения с властта, която се бори с ИДИЛ или тероризма по суша. Не може да се пребориш с тероризма, ако следваш или водиш грешни политики, които в крайна сметка пряко или непряко поддържат тероризма", отбелязва сирийският президент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами прав си е човекът,а на братушките съболезнования,ние сме с вас...

25.11.2015 11:48:45

Плювню

А ние сме заети да се нагъзваме на "Козяк"........

25.11.2015 11:09:39

Българка

Де сте, бре, лицемерни про западняци, дето си счупихте пръстчетата да окачвате френските знамена върху снимките си във Фейсбук? Де сте, бре, „човеколюбци“ и „хуманисти“, що не се пъчите с „Аз съм Русия“? Или всички, които умират на запад са от „добрите“, а руснаците са „лошите“? Гадни лицемери, смъртта е обща, а тероризмът е общото зло, срещу което до този момент не сме забелязали да се бори някой от американско-турските ви „грантове“. Погибший Российский Пилот Румянцев Сергей Александрович. Бог да прости душата му. Той умря за вас. За нас. АЗ СЪМ РУСИЯ!

25.11.2015 00:47:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.