• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Любомир Кючуков: Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие

Любомир Кючуков: Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие

/КРОСС/ Атентатът в Манчестър за пореден път доказа, че всеки отделен терористичен акт вероятно би могъл да бъде предотвратен, но е невъзможно да се предотвратят всички подобни опити. Отговорността е не толкова и не само върху службите за сигурност, колкото върху политиката и политиците, защото огромният проблем тук са не мерките срещу самите терористи, а борбата срещу идеологията на тероризма. Това каза за предаването „12+3" по „Хоризонт" експертът по сигурността Любомир Кючуков

Самите терористи най-често са европейски граждани. Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие. С него тя може да бъде успешна в Алепо или в Мосул, тоест, срещу квази държавната компонента на "Ислямска държава", но не в Париж, Брюксел или Манчестър - срещу идеологическата компонента на международния тероризъм. Винаги, когато се сблъскваме с поредния атентат, ще трябва да си даваме сметка, че става дума за борба за умовете на хората и решението е противопоставяне срещу омразата, срещу дълбоките разломи на етническа или религиозна основа.

Хранителната среда на тероризма е омразата, разделението, маргинализацията, коментира експертът. Манчестър е избран за място на атентата именно заради дъблокия социален ефект, убеден е той: Реакцията на британските власти е най естествената възможна, те се стремят да консолидират обществото. Неслучайно основните политически партии спряха предизборната кампания, за да не се върви по линия на политическото противопоставяне в този момент.

Кючуков очаква комуникацията между структурите за сигурност на Великобритания и Европа да се засили въпреки Бекзит. Излизането на Великобритания от ЕС стимулира друг процес в рамките на самия ЕС, тоест за изграждане на една нова европейска система за сигурност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.