• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Цената на тока ще скочи с около 40%, ако затворят ТЕЦ-овете у нас

Цената на тока ще скочи с около 40%, ако затворят ТЕЦ-овете у нас

/КРОСС/Между 35 и 40% ще се увеличи цената на тока, ако затворят ТЕЦ-овете у нас, обясни изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев. Възможността да се увеличат праговете на въглеродните емисии по европейска директива ще затвори ТЕЦ-овете ни до четири години. Според Андреев новите нива не само няма да имат очаквания екологичен резултат, но ще има и негативни ефект.

"Това ще доведе не само до това, че ще имаме режим и ще се върнем към годините, в които имахме акумулатори в къщите, но и до затваряне на други индустрии. Металургията разчита изключително много на постоянен ток от ТЕЦ-овете. Тя не може да работи с вятърните и соларните централи, защото те подават ток само в определени моменти", коментира инж. Андреев.

Експерти пресметнали, че затварянето на ТЕЦ-овете означава промяна на цената на тока между 35 и 40%. Това ще се отрази на цветната и на черната металургия, която е много енергийно интензивна индустрия с малки маржове на печалба.

"Ние отиваме и към закриване на тези индустрии. Повишим ли толкова цената на тока, какво правим с тях? Те стават неконкурентни, няма да имат печалба. Реално няма да има такава икономика. Ако мерките се приемат и токът поскъпне, ще се повиши цената на абсолютно всичко. Цената на живота на всеки един от нас се повишава, а някои бизнеси просто ще умрат", посочи инж. Иван Андреев.

В края на април ще се събере комисия по тази директива, която да гласува новите прагове. Андреев изрази надежда да бъдат приети по-ниски от предвидените нива.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълна лъжа!

19.03.2017 00:41:14

Анонимен

До долния. И ти не си точен. Не трябва да се гласува за такива, които вече са управлявали. Видяли сме какво могат.

18.03.2017 14:25:38

Анонимен

Имаш предвид такива като Кунева, Костов, Борисов, ДПС и БСП? Съгласен съм. Затова призовавам всички, които подкрепят референдума, да гласуват за партия, която не е била в НС или да не гласува. В никой случай за ГЕРБ или за БСП, или за РБ, или за Патриоти, ДПС и т.н. Тези гледахме достатъчно и са нагли и немощни да направят нещо за нас

17.03.2017 23:45:06

Анонимен

И не виждате ли какви отчайващи глупаци решават бъдещето ни. Да затворим АЕЦ, да затворим и ТЕЦ. Защо им позволяваме. Защо не ги изгоним с ритници.

17.03.2017 22:56:15

Анонимен

Зависи за кои ТЕЦ-ове става въпрос! Ако затворят американските ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3, цената ще падне драстично! Кога винивните за този заробващ за населението договор ще бъдат наказани?

17.03.2017 20:56:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.