• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пациентски организации скочиха срещу забраната на нови лекарства за тежки заболявания

Пациентски организации скочиха срещу забраната на нови лекарства за тежки заболявания

София /КРОСС/ От пациентски организации „Заедно с теб" се обявиха категорично против рестрикциите, които предлага НЗОК в доклада за забрана на отпускането на нови лекарства за онкологично болни пациенти, както и за пациенти с други тежки хронични заболявания, които предстои да бъдат разгледани.
"Считаме, че е цинизъм признаването в същия доклад, че "приложението на новите по-скъпо струващи медикаменти води до по-добро качество на живот и увеличена преживяемост в сравнение с конвенционалната по-евтина и по-ниско ефективна химиотерапия" и въпреки това се предлага ограничаване на достъпа до скъпоструващи и животоспасяващи медикаменти за онкологично болни пациенти.
По този начин се признава, че за институцията НЗОК живите пациенти са пречка, което е абсурдно", посочват от организациите.
Те посочват, че в позитивния списък годишно влизат около 10-20 нови медикамента, като някои от тях са животоспасяващи и без алтернатива за онкоболните тъй като те често са резистентни към всички останали терапии.
Същият казус е имало и през януари месец 2014 г. когато Министърът на здравеопазването, д-р Таня Андреева, си позволи тихомълком да подмени един текст от Наредба 40. Неприемливо беше тогава процедурното нарушение на Министерство на здравеозапазването, тъй като за обществено обсъждане бе предложен текст на Наредба 40, уреждаща лекарствата, заплащани от НЗОК в болничната помощ , различен от този в обнародваната наредба в Държавен вестник.
Представители на Пациентски организации "Заедно с теб" сигнализирахме тогава Омбудсмана на България за притесненията си относно разрешаването на финансиране на нови лекарства, особено за тежки онкологични заболявания, веднъж годишно.
Омбудсманът излезе със становище в защита правата на пациентите и подкрепа за навременното и адекватно лечение на пациентите с тежки хронични заболявания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.