• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ердоган настоял пред САЩ борбата с тероризма да се води от "легитимните" играчи

Ердоган настоял пред САЩ борбата с тероризма да се води от "легитимните" играчи

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Ердоган е подчертал на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън важността на това да се работи с „правилните и легитимните" играчи в борбата срещу тероризма. Това съобщи „Ройтерс", като се позова на източници от кабинета на Ердоган.

На срещата си в Анкара Тилърсън и Ердоган са обсъдили също възможни съвместни стъпки срещу терористичните групировки в Ирак и в Сирия и особено срещу "Ислямска държава". Агенция „Ройтерс" припомня, че Анкара всъщност е недоволна от подкрепата на Вашингтон за кюрдските "Отряди за защита на народа" в борбата срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия. Според турските власти те са враждебна милиция и трябва да бъдат третирани като терористична групировка. 

По време на срещата си турската столица Ердоган и Тилърсън са обсъдили и екстрадицията на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, както и усилия за това да бъдат предотвратени дейностите на мрежата му в Съединените щати. Анкара смята, че Гюлен е бил организаторът на осуетения опит за преврат в Турция от юли миналата година.

Американският държавен секретар заяви, че при разговорите си в Анкара се е концентрирал върху създаването на зони за стабилност в Сирия и че са били обсъдени няколко възможности за това как те да бъдат обезопасени. Турция е ключов партньор в борбата с "Ислямска държава", посочи Тилърсън на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Двете държави споделят и целта за намаляване на възможностите на Иран да дестабилизира региона, допълни Тилърсън.

По отношение на бъдещето на Сирия американският държавен секретар посочи, че предстоят още дискусии, но статутът на сирийския президент Башар Асад ще бъде решен от собствения му народ.

Няма „празно място" между Турция и САЩ по отношение на решимостта им да победят "Ислямска държава", каза също Тилърсън в отговор на въпрос за американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия. Според Анкара те са враждебна сила.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.