• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Всички партии издигнаха Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор

Всички партии издигнаха Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор

София /КРОСС/ Парламентарно представените партии издигнаха съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за позицията на главен съдебен инспектор. Подписите под предложението за Чочкова и Точкова са положили председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Мая Манолова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС), Петър Славов (Реформаторски блок), Емил Димитров (Патриотичен фронт), Христиан Митев (Патриотичен фронт), Светослав Белемезов (АБВ), заместник-председателите на Народното събрание Явор Хайтов (Български демократичен център) и Явор Нотев ("Атака"). Тази подкрепа не подсказва около коя от двете кандидатури ще се обединят депутатите. За успешен избор са необходими 160 гласа в полза на едната номинация.
През тази седмица общо 11 неправителствени организации отново внесоха предложение до депутатите за официалното издигане на кандидатурите на Чочкова и Точкова. Отвореното писмо на гражданското общество този път предизвика ефект.
"Очакваме предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.", написаха до парламента организациите.
Подкрепа бе демонстрирана от Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българския институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Фондация "РискМонитор", Центъра за изследване на демокрацията, Сдружението "Център НПО-Разград", Програмата за развитие на съдебната система и Програма "Достъп до информация".
За да бъде избран главният съдебен инспектор, е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или 160 гласа, с които четирите партии в управлението не разполагат. Очаква се изборът да е в края на февруари след изслушване на двете от парламента.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.