• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шефката на НЗОК: Борим се с безхаберието, а аз всеки ден се сблъсквам със стена

Шефката на НЗОК: Борим се с безхаберието, а аз всеки ден се сблъсквам със стена

/КРОСС/"Здравната касата няма механизъм да си връща парите, които е дала на болниците, нито пък може да контролира как лечебните заведения харчат бюджетите си. Ние виждаме документацията и изплащаме парите". Това обясни шефката на Здравната каса Румяна Тодорова пред бТВ. Тя каза, че следи скандала с ВМА от телевизията и коментира: „На мен ми е много ясно, че такива неща се случват. НЗОК не може да направи нищо. Подавала съм сигнали, но това не променя нищо. Предлагаме различни правни и законови промени, но пак нищо. Това се нарича безхаберие. Не мога да променя нищо. Всеки ден се сблъсквам със стена", откровена беше Тодорова, но отказа да посочи дали има политически чадър в тези случаи.

"Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 г., но те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година", уточни Тодорова. "Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП. Тези пари отиват за здраве и ние ги даваме за това. Системата не е добре регулирана. Пробойните са на много места. Не мога да кажа, че някой източва или лъже касата. За тези работи си има следствие и прокуратура", поясни тя. Тодорова поясни, че парите се разпределят на тримесечие. "Мога да кажа, че бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно", добави Тодорова и определи твърденията в тази посока като свободни съчинения."Нервирам се за много неща, но какво от това. Отдавна говоря за механизъм, който да регулира нещата извън НЗОК. Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски", продължи шефката на НЗОК. Тя обясни, че няма да се кандидатира за втори мандат. "Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие. Назначението на директор на НЗОК винаги е политическо. И сега ще стане така. Големият проблем е законодателството. Надявам се Петър Москов да се справи. Това ще стане, ако му разрешат. Виждам, че той има чисти помисли", завърши Тодорова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.