• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Телеграф
„Вдигане на тежести е най-масовият спорт в началните и основните училища у нас. Първолаци и второкласници мъкнат 6-7-килограмови раници на гръб."


Капитал дейли
„Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е с частично блокирани сметки. Конкретната сума е 3.6 млн. лв., а мярката идва, след като Софийският градски съд уважи молбата на "Ибердрола Ринюъбълс" за обезпечение на бъдещите искове на компанията. Причината е усвояването от ЕСО на гаранции по неосъществен вятърен проект на испанската фирма в България."

 

в. Монитор

България очаква газова криза през зимата заради напрежението между Русия и Украйна. Във вторник министърът на икономиката Васил Щонов е свикал кризисния щаб. Това съобщи вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева след заседанието на правителството вчера.


в. Сега
Над 350 съдебни дела са завели енергийните фирми срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от началото на годината до сега. "С тях делата, които вече са на някакъв етап, са над 1000", съобщи вчера новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Основната причина за исковете са решения на комисията, с които се отнемат приходи от енергийните дружества, а впоследствие бяха обявени за незаконни. По-голямата част от тях е свързана с т.нар. такса достъп, която ДКЕВР въведе със задна дата. Производителите на ток от вятър и слънце трябваше да плащат по 2.45 лв. за мегаватчас за присъединяване към мрежата. В момента централите си искат неправомерно събраните от тях пари обратно.


в. 24 часа
Размествания на българския пазар за търговия на дребно се очакват до края на годината.
В момента се водят преговори между „Карфур" и „Пикадили", научи „24 часа". Целта е френската верига, която е представена у нас чрез гръцката „Маринопулосгруп", да придобие българските магазини, които наскоро станаха собственост на „ АП Март" на бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.
На въпрос дали „Карфур" купува „Пикадили" Ангел Ангелов първоначално реагира: „Няма такова нещо, когато има, всички ще разберат." После обаче уточни, че не казва, че не се преговаря, но няма постигната договорка и готовност, които да се обявят като факти.


в. Стандарт
Токът скача до 10% от 1 октомври. Това обяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя обаче отказа да даде по-точна прогноза. Стана ясно само, че от идния месец няма да има диференцирани цени на тока за бедни и богати. Тодорова обясни, че времето е твърде малко, за да се правят генерални промени. Целта на регулатора е да компенсира предишни решения, които са довели до дефицити в системата. Предстоящото поскъпване обаче няма да се окаже достатъчно, каза още Тодорова.


в. Новинар
Топлофикациите минават на мазут, токът поскъпва с до 10 на сто от 1 октомври
Голяма е вероятността да има проблеми с доставките на синьо гориво и затова се подготвяме за газова криза. Това обяви вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева.
"С притеснение и внимание следим ситуацията между Русия и Украйна. Проведе се и среща на Кризисния щаб по този проблем", обясни Захариева. Тя уточни, че топлофикационните фирми са предупредени да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут. Освен това се водят разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка.

 

в. Дума

До 10% поскъпва токът от 1 октомври
Поскъпване на тока от 1 октомври ще има, и то ще бъде до 10%. Това заяви новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова вчера. Точно с колко ще е повишението ще стане ясно на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на регулатора, каза шефката на ДКЕВР. Стана ясно обаче, че предстоящото увеличение няма да е последното и че е възможно скоро отново да има корекция на цената. Вероятно ще има увеличение на цената на природния газ, но то ще е помалко от поисканите от "Булгаргаз" 1,6 на сто, което ще позволи цената на топлинната енергия да остане без промяна. Според Тодорова е много вероятно съставът на ДКЕВР да се избира не от премиера, а от Народното събрание. Тя намекна и за президентска квота в регулатора. Тези промени били заложени в Закона за енергетиката, по който служебното правителство работи.

 

в. Труд
Токът без цени за бедни
!ДКЕВР отказа резки промени
От 1 октомври токът ще поскъпне с под 10%, като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да въвежда различни тарифи на тока за бедни и за богати. Това съобщи вчера председателят на регулатора Светла Тодорова. Мотивът е, че и времето е малко за промяна в структурата на цените.
Двете тарифи бяха предложени от синдикатите.
„Няма да въвеждаме генерални изменения от 1 октомври", каза Тодорова, но обясни, че се водят преговори с финансовото и със социалното министерство за компенсиране на повишените цени.

 

в. Преса
Токът скача. До 10% засега
След трите популистки намаления на цените на тока миналата година тарифите за населението ще бъдат увеличени до 10% от 1 октомври.
Конкретните проценти ще се обсъждат утре, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. Ще има и следващи увеличения. Не се предвижда поскъпване на топлата вода и парното. Цената на газа ще се вдигне, но с по-малко от поисканите 1,59%. Цените на тока за населението и малките фирми ще се повишат до 10% от 1 октомври. Това съобщи вчера пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

 

в. Земя
Токов удар за изборите
Токов удар за изборите ще има за милиони български домакинства. На 5 октомври те вече ще плащат до 10 на сто по-скъпа ел. енергия, след като вчера новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова обяви, че от началото на следващия месец ще има нови цени. Тя каза още, че предстоящото увеличение нямало да е последното и скоро пак ще има корекция на цената на тока. Тодорова цинично заяви, че това щяло да се случи така, "че да не убиваме потребителите".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.