• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Здравко Толимир – дясната ръка на Ратко Младич, почина в Хага

Здравко Толимир – дясната ръка на Ратко Младич, почина в Хага

/КРОСС/ Бившият босненско-сръбски генерал Здравко Толимир почина в затвора в Хага, където излежаваше доживотна присъда за геноцида в Сребреница през 1995 г. Смъртта му беше потвърдена от международния съд днес. В становище Съдът посочва, че Толимир е починал в Звеното за задържане на ООН. "Медицинските екипи са извикани незабавно на място и холандските власти започнаха стандартно разследване, разпоредено според холандския национален закон", се посочва още в съобщението. Причината за смъртта му все още не е ясна.

"Почина за една нощ", заяви анонимен представител на международния криминален съд пред британското издание "Гардиън".

"Той беше болен, но идиотите не му позволиха да дойде и да се лекува у дома. Бях изненадана от новината", коментира съпругата на бившия генерал Нада Толимир.

Толимир изчакваше да бъде преместен в затвор в друга държава, където да излежи присъдата си. Въпреки че е част от по-голям холандски затвор, звеното, в което е бил Толимир, е по думите на ООН по-скоро център за задържане под стража. Всеки задържан там е прекарвал по 12 часа на ден.

67-годишният Толимир беше смятан за дясната ръка на ръководителя на армията на босненските сърби Ратко Младич. Той получи доживотна присъда през 2012 г. за масови престъпления по време на босненската война през 90-те години.

Съдиите на трибунала описват Толимир като "очите и ушите" на Младич, особено по време на клането в Сребреница, която тогава се е смятала за защитена от ООН зона. Самият Младич също е изправен в съда в Хага по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Толимир е един от осъдените босненски сърби с най-висок пост във въоръжените сили по време на войната и един от малкото, осъдени за геноцид.

Бившият сръбски ръководител Слободан Милошевич почина от сърдечен удар в килията си в Хага през 2006 г., след като също беше обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А Клинтън кога ще ходи в затвора? А Олбрайт и тя кога ще ходи, А Обама, кога ще ходи. А всички останали англосаксонски престъпници кога ще ходят? Ще ходя, няма как, ще ходят! Съвсем скоро!

09.02.2016 18:29:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.