• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

60 000 тона по-малко вино през тази година

60 000 тона по-малко вино през тази година

/КРОСС/ Опустошителните дъждове съсипаха голяма част от гроздето това лято и виното ще е с около 60 000 тона по-малко, отколкото през миналата година. До този момент са прибрани около 50 хиляди тона грозде и в най-добрия случай до края на кампанията винзаводите ще успеят да осигурят 200 хиляди тона. През м.г. се радвахме на богата и качествена реколта. От 250 хиляди тона избите направиха 175 хил. тона чудесен еликсир. Това обясни за „Преса" Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Но сега проблемът не е само в оскъдната суровина, тя е повредена от болестите и това сваля рандемана. Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино.

Въпреки по-малките количества не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.

В момента стопаните бързат да приберат и малкото грозде, останало в лозята. Мнозина няма да го изчакат да узрее, защото се страхуват от превалявания през следващите дни. Сутрин, когато температурите паднат рязко, моментално захарността се понижава с 2-3 процента. Същото се случва и когато превали. Затова трябва да се изчакат два-три слънчеви дни, за да възвърнат чепките предишната си сладост.

Тази есен често се обира грозде със захарност 16-17%. Доброто червено вино се прави, когато захаромерът покаже над 21%, за бялото трябва да отчете над 17-18. Затова агенцията по виното разреши да се добавят до 1,5 г захар на литър. Европейските регламенти позволяват подобно нещо, когато климатичните условия пречат на узряването. Подобно нещо не е правено на територията на цялата страната в последните 5 години. Давано е разрешение да се подслажда маврудът, защото той обикновено не успява да узрее напълно. Традиционният български сорт е подходящ за доста тесен район - около Асеновград. В последно време обаче го засаждат и на други места с неподходящ климат.

Грам и половина захар на литър не дава отражение на виното, защото напълно се превръща в алкохол, обясни Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Който вложи повече, трябва да знае, че това веднага ще се хване в крайния продукт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.