• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Здравна амнистия" за гражданите с минимален доход

"Здравна амнистия" за гражданите с минимален доход

/КРОСС/ГЕРБ обмисля възможността да се въведе амнистия за здравните осигуровки на българите с минимален доход. Това обяви ген. Стоян Тонев, председател на здравната комисия в Народното събрание, в интервю за в. "Стандарт". Идеята ще бъде обсъдена в началото на следващата година.

"Ако доходът на човек е минимален може да има амнистия. Но, ако е голям и е имало неплащане на вноски умишлено, тогава няма да има опрощаване", е казал Тонев, като е уточнил, че ще се прави разлика в различните случаи, в зависимост колко време не са били плащани здравните вноски.

"Обсъждаме с членовете на здравната комисия дали да се прави разлика и между хората, които не са плащали вноски изобщо, с тези, които не са внасяли осигуровки за 3 г. назад и тези, които дължат пари за 4 месеца."

Предложението длъжниците на здравната каса да могат да си връщат правата за 2 000 лв. няма да важи за студенти и ученици.

Според Тонев събираемостта на здравните вноски ще бъде по-голяма през 2015 година.

"Има и такъв текст в закона за бюджета на касата, с който се разрешава при по-голяма събираемост на осигуровките тези приходи да се използват, а не да отиват в консолидирания бюджет на държавата.

Направихме промени на второ четене (бел.ред. - в бюджета на здравната каса), защото на първо имаше забележки от някои депутати, че не виждат финансов ресурс, който да е отпуснат за реформи. Разбира се, в здравеопазването всяка сума, която се гласува, е недостатъчна, но сега има 170 млн. лв. повече, отколкото през миналата година. На второ четене в парламента дадохме 20 млн. лв. повече на извънболничната помощ. Заделихме допълнително финансиране за майчиното и детското здравеопазване, то ще варира в зависимост от необходимостта - между 5 и 15 млн. на година."

Предвижда се и болници да бъдат задължавани да връщат пари на Националната здравно-осигурителна каса при провеждане не некачествено лечение.

"Когато се направи проверка на случаен принцип от НЗОК и се види, че те не отговарят на заложените норми, тогава болницата ще върне на НЗОК парите за конкретните случаи. Това ще е сериозен мотив за всеки лекар или болница да лекува добре", е казал Тонев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.